Zachau'ya eğitimcilerden tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Gökçek, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun 'öğretmenlerin maaşı yüksek açıklamasına tepki gösterdi. Protesto eyleminde Zaachau'ya İngilizce seslenildi,.

Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanefi Gökçek, ''Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau'nun yaptığı açıklama hem insani hem de yasal dayanaktan yoksundur'' dedi. HAKSEN Platformu üyeleri, Zachau'nun öğretmen maaşlarının yüksek olduğuna ilişkin açıklamasını Kızılay'da toplanarak protesto ettiler. İngilizce dövizlerin açıldığı eylemde, basın açıklaması önce İngilizce okundu.

Açıklamanın Türkçesini okuyan Hanefi Gökçek, Zachaou'nun 16 Ocakta basında da yer alan ''öğretmenlerin maaşları Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası göz önünde bulundurulursa OECD standartlarına göre yüksek kalıyor, bu düzeltilmeli'' şeklindeki açıklamasının ''çok ucuz bir iktisadi yaklaşım biçimi'' olduğunu ifade etti. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 688 YTL, yoksulluk sınırının ise 2 bin 241 YTL olduğunu belirten Gökçek, 9. derecenin birinci kademesindeki bir öğretmenin Ocak ayı maaşının 973 YTL ödendiğini kaydetti.

-''MAAŞLARI DÜNYA BANKASI ÖDEMİYOR''-

Açıklanan rakamlara göre, maaştan gıda harcamaları düşüldükten sonra kalan 285 YTL ile bir öğretmenin ailesinin kira, elektrik, su, haberleşme, ısınma, giyim, ulaşım, eğitim ve diğer temel insani ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalacağını ifade eden Gökçek, Zachau'nun yaptığı açıklamanın hem insani hem de yasal dayanaktan yoksun olduğunu ifade etti.

OECD ülkelerindeki öğretmenler ile Türkiye'deki öğretmenlerin karşılaştırıldığını da belirten Gökçek, ''Türkiye'deki öğretmenlerin daha fazla çalıştığını, daha fazla öğrencinin sorumluluğunu üstlendiğini, daha düşük ücret aldığını, geçimini sağlamak için daha fazla yıprandığını ve insanca yaşamak için ek işler yapmak zorunda kaldıklarını'' söyledi. Türkiye'de çalışanların maaşlarının Dünya Bankası tarafından değil, halkın vergileriyle ödendiğini vurgulayan Gökçek, Zachau'nun öğretmenlerden özür dilemesini istedi. Daha sonra açıklamanın Türkçe ve İngilizce metni, Ulrich Zachau'ya postayla gönderildi.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber