AİHM'e ilk Türk kadın yargıç

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 17:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) temsil etmesi için önerilen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Işıl Karakaş, ?AİHM'de görev yapacak yargıcın hem iç hukuku, hem de Avrupa hukukunu iyi bilmesi gerekiyor. Demek ki bende bu niteliği görmüşler ve beni önermişler? dedi.

Prof. Dr. Karakaş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri Alt Komisyonunun Türkiye'yi AİHM'nde temsil etmesi için kendisini önerilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, seçimin yarın sabah yapılacağını, seçilmesi halinde ?Türkiye'den ilk kez bir bayan yargıcın bu göreve getirilmiş olacağını? söyledi.

AKPM Hukuk İşleri Alt Komisyonunun bütün adaylarla mülakat yaptığını ve sonuçta kendisini önermeyi uygun gördüğünü dile getiren Prof. Dr. Karakaş, şunları kaydetti:

?Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Demek ki, benim vasıflarımı daha uygun bulmuşlar. AİHM'de görev yapacak yargıcın Türk hukukunu, iç hukuku iyi bilmesi lazım. Oradaki değerlendirmelerde yargıcın iç hukuka hakim olması çok önemli. Ayrıca Avrupa hukukunu da değerlendirmesi lazım. Sonuçta karar iç hukuka göre değil, Avrupa hukukuna göre verilecek ama yargıcın bu değerlendirmeyi yapabilecek nitelikte olması lazım. Demek ki bende bu niteliği görmüşler ve beni önermişler. Bu bakımdan memnunum.?

Seçilmesi halinde görev süresinin 6 yıl olacağını ve yargı mekanizmasının getireceği yenileme süresiyle bunun 9 yıla da çıkabildiğini ifade eden Prof. Dr. Karakaş, ?Bu sürekli bir iş. Her gün çalışılacak bir iş. Bu nedenle oraya yerleşeceğim. Dolayısıyla üniversiteyle olan ilişkimin ne olacağını, prosedürün ne olduğunu bilmiyorum? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber