Okulda ibadet 30 yıldır serbest

Haber Giriş : 22 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Radikal'in dün manşetten verdiği 'okulda namaz' haberine tepki gösteren eğitimciler, okulda ibadetin Anayasa'nın 24'üncü maddesindeki din ve vicdan hürriyetiyle ilgili amir hükümle koruma altına alındığını hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda 30 yıl önce serbest bırakılan ibadet konusunun bazı basın-yayın organları tarafından illegal gibi gösterilmesine eğitimciler sert tepki gösterdi. Eğitimciler Birliği Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Yüzde 99'u Müslüman bir ülkede namaz kılmayı illegal bir eylem ve namaz kılanı suçlu gibi göstermek edepsizliktir." dedi. Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yard. Doç. Dr. Hanifi Bostan da, "Okullarda mescit açılması ve namaz kılınması en tabii haktır. Eğer öğrenci namaz kılmak istiyorsa okul müdürü ona bir yer göstermek zorundadır." ifadelerini kullandı.

Radikal gazetesi dün manşetinden yayınladığı haberde, İstanbul'da bir lisede namaz kılınmasını eleştirmiş 'Bir tek imam eksik' başlığını kullanmıştı. Gündoğdu'nun, "Bu olayı gündeme getirenlerin, başörtüsü konusunun anayasal olarak çözüme kavuşturulacağı bir dönemde ideolojik sonuç alma gayreti olarak görüyorum." şeklindeki sözlerine Hanifi Bostan, şu ifadelerle destek verdi: "Bugün girmek için mücadele ettiğimiz AB ülkelerinin okullarında kilise var. Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede okulda mescit olmasının kime ne zararı var? İlköğretim okulları dâhil bütün okullarda yakın zamanda Noel kutlamaları yapıldı. Noel kutlaması yapılırken hiç kimsenin sesi çıkmıyor da okulda namaz kılınca bu suç mu oluyor?"

Öğrencilerin okullarda namaz kılması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1977 yılında yayınlanan genelge ile düzenlenmişti. Talim Terbiye Kurulu'nda 13 Aralık 1977 tarihinde karara bağlanan genelgeye göre, okullarda okul yöneticileri ibadet etmek isteyen öğrencilere yardımcı olmak zorunda. Süleyman Demirel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Nahit Menteşe zamanında bütün valiliklere dönemin müsteşarı Abdurrahman Demirtaş imzasıyla gönderdiği genelgede, "Din ve vicdan hürriyeti Anayasa ile teminat altına alınmıştır. Bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetlerini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir." deniliyor. Bakanlığın Anayasa'ya atfen verdiği emir 1982 Anayasası'nın 24'üncü maddesi olarak aynen korunuyor.

Tuncer Çetinkaya/Zaman


'Lisede namaz'a soruşturma

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Bahçelievler Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 'mescit bulunduğu' yolundaki iddiaları araştırmak üzere iki müfettiş görevlendirdi

İSTANBUL Milliyet

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Bahçelievler Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 'mescit bulunduğu ve öğrencilerin burada namaz kıldığı' yönündeki iddialar üzerine soruşturma başlattı. Lise müdürü Muhitdin Kara, Radikal gazetesinde yer alan okuldaki mescit fotoğraflarını, "Ben tanımlayamadım" şeklinde değerlendirdi.

Radikal gazetesinde dün yayımlanan haberde, Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin zemin katındaki bir odanın mescit olarak kullanıldığı, öğrencilerin de öğretmenleriyle birlikte burada namaz kıldığı öne sürüldü. Öğrencilerin formalı olarak namaz kılarken arkadan çekilmiş fotoğraflarının da bulunduğu Radikal'in haberi üzerine okula müfettiş gönderildi. Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in Basın Danışmanı Aysel Demirböken, "Müdürümüz toplantıda olduğu için açıklamayı ben yapıyorum. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden iki müfettiş okulda inceleme ve soruşturma yapmak üzere gönderildi" dedi.

Lise müdürü Muhitdin Kara, haberin asılsız olduğunu savunurken, "Ben tanımlayamadım. Henüz inceleme yapamadım ve teşhis edemedim" diye konuştu. Kara, çağdaş, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, demokrat bir okul olduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Asparagas (yalan) bir haber üzerinde yoğunlaşılmış. Bir mizansen olabilir. Ben tanımlayamadım. Henüz inceleme yapamadım ve teşhis edemedim. Mesleki ve teknik eğitimi öne alınmış, endüstri ve sanayi ile işbirliği ile bir şeyler yapan tecrübeli bir okuluz. Bu tür nahoş haberler okulumuzu yoruyor. Kesinlikle bu iddiaları kabul etmiyoruz. Böyle bir okula ben bile inanmıyorum."

RADİKAL MUHABİRİ ANLATTI:

Önce namaz kıldım, sonra görüntüledim

Erkan Avcı Endüstri Meslek Lisesi'ndeki mescidi görüntüleyen Radikal gazetesi muhabiri Serkan Ocak, haberin öyküsünü şöyle anlattı: "Radikal'den muhabir arkadaşım Umay Aktaş Salman'la birlikte okula gittik. Sonra ben içeri girdim. Üzerimde normal kıyafet olmasına rağmen dikkat çekmedim. Teneffüs zilinin çalmasıyla birlikte zemin kata indiğimde mescidin önünde öğrencilerin toplandığını gördüm. Abdest alanlar içeri giriyordu. Ben de dikkat çekmemek için mescide girip namaz kılmaya başladım. Birkaç öğrenciyle göz göze geldim. Herhalde beni okuldaki görevlilerden biri sandılar. Öğrenciler de namaz kılmaya başlayınca cebimdeki küçük fotoğraf makinesini çıkararak deklanşöre bastım. Daha sonra okuldan ayrıldım."

Milliyet

Müdür: Mescit yok Öğrenciler: Var!

Şefik DİNÇ/İSTANBUL

Radikal Gazetesi'nde dün manşetten yayımlanan, Bahçelievler Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin zemin katındaki bir odanın mescit yapıldığı haberi için okul müdürü ile öğrenciler farklı konuştu.

Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin zemin katındaki bir odanın mescit yapıldığı, öğretmen ve öğrencilerin burada namaz kıldığı iddialarını okul Müdürü Muhittin Kaya yalanladı. Bazı öğrenciler ise, okulda mescit olduğunu söyledi. Erkan Avcı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Muhittin Kaya açıklama yapmasının izne bağlı olduğunu söyledi.

CUMA HARİCİ İZİN YOKMUŞ Fotoğraf çektirmeyen ve görüşmenin kaydedilmesini istemeyen Kaya, okulda mescit olduğunu yalanlayarak, "Okulun zemin katında sığınak olarak kullanılmak üzere boş tuttuğumuz yerler var. Ancak mescit olarak kullanılan bir yer yok. Atatürk İlke ve İnkılapları'na bağlı eğitimden ödün vermem söz konusu değil" diye konuştu. Okul müdürü, mescit iddialarını yalanlarken, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu okulda mescit olduğunu söyledi. Okulun zemin katındaki odada namaz kılındığını bilen ve gören bazı öğrenciler, mescidin daha çok öğretmenler tarafından kullanıldığını belirttiler. Adını açıklamayan bir öğrenci, kendisinin de birkaç kez mescitte namaz kıldığını belirterek, "Cuma namazları dışında okuldan camiye gitmeye izin verilmiyor. Bazı arkadaşlar da namazını burada kılıyor. Ama kimseye namaz kılınması için baskı yapılmıyor" dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber