Bahçeli 'Başörtüsü sorununun çözüm yeri TBMM'dir' önerisine açıklık getirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bahçeli önerisine açıklık getirdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü ile ilgili önerilerinin sadece kamu hizmeti alanları kapsamakta olduğunu belirterek, kamu kurum ve kuruluşlarında kamu görevi yapanların, kamu hizmeti verenlerin kılık-kıyafet düzenlemelerine uyması gerektiğini söyledi.

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, MHP'nin başörtüsü sorununa yaklaşımını anlatan Bahçeli, ortak değerlerin çatışması değil, kucaklaşmasını esas alacaklarını ifade etti.

Bahçeli, başörtüsü sorununa toplumsal uzlaşıyla çözüm bulunması için somut bir öneri sunduklarını anımsatarak, MHP olarak amaçlarının, kamu hizmetlerinden yararlanmada "eşitlik ilkesi" olması olduğunu kaydetti.

Bu amaçla, "Anayasa'nın 10. maddesinde bir değişiklik yapılması ve eğitim, adalet ve yargı gibi kamu hizmetlerinin sunulmasında, bu hizmetleri alanlar bakımından hukuki eşitliğe aykırı uygulamalar yapılamayacağının hükme bağlanmasının" önerildiğine dikkati çeken Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:

"Önerimiz sadece kamu hizmeti alanları kapsamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında kamu görevi yapanlar, kamu hizmeti verenler kılık-kıyafet düzenlemelerine uyacaklardır.

Başörtüsü sorunu, esas itibariyle yüksek öğrenim gören gençlerimizin kılık-kıyafet sorunu olarak ortaya çıkmıştır. MHP'nin çözüm önerisinin odağında da yüksek öğrenim hakkından bu nedenle yararlanamayan kızlarımız bulunmaktadır.

Kamu hizmetlerinden yararlanılmasında eşitlik ilkesinin, kanun önünde eşitliği düzenleyen Anayasa'nın 10. maddesi içinde vurgulanarak Anayasal dayanağa kavuşturulmasına yönelik MHP'nin önerisi, böyle bir yasal düzenlemeden sonra bunun Anayasaya aykırılığının ifade edilmesi durumunda, konunun eşitlik ilkesi de esas alınarak daha dengeli bir yoruma kavuşturulabileceği düşüncesinden kaynaklanmıştır.

Yüksek öğrenim dışındaki eğitim kurumlarındaki mevcut uygulama bundan etkilenmeyecek, aynen sürdürülecektir. Başörtüsü serbestisi ilk ve orta öğretimi kapsamayacaktır."

Başörtüsü sorunun çözümü konusunda samimi ve kararlı olduklarından ve bunun arkasında sonuna kadar duracaklarından kimsenin kuşku duymamasını isteyen Bahçeli, şunları kaydetti:

"Her fırsatta laiklik ilkesini tartışmaya açmak ve yeni bir tanıma kavuşturmak için zemin yoklayan AKP ile bu konudaki temel farkımız, vicdanı ipotek altında olmayan her namuslu insanın kabul ve teslim edeceği bir gerçektir.

Bu bakımdan şerefli siyasi geçmişinde ve geleneğinde hiçbir kırılma olmayan; milli ve manevi değerleri istismar şaibesi bulunmayan MHP'nin, AKP'nin koltuk değneği olduğunu söyleyebilmek, bir cehaletin ve siyasi hesabın ürünü değilse, olsa olsa tedavi kabul etmez Türk Milliyetçiliği düşmanlığıyla izah edilebilecek bir hezeyandır.

Milliyetçi Hareket'in siyasi duruşu hakkında, 'Sapla samanı karıştırarak' yorum yapanların bu gerçekleri çok iyi anlamaları, kendileri açısından ahlaki bir vecibe olarak görülmelidir."


Bahçeli: Başörtüsü sorununun çözüm yeri TBMM'dir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü sorununun çözüm yerinin TBMM olduğunu belirterek, "TBMM, bu konuda geniş çaplı bir ortak anlayışın şartlarını, zeminini ve ortamını hazırlamak için öncülük yapmalı" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, çatışmacı anlayışların, toplumsal huzursuzluk konularını, kangrene dönüştürerek bilinçli ve hesaplı bir şekilde çözümsüzlüğe ittiğini ileri sürdü.

Bahçeli, "Bu gerginlik ve çatışma denkleminin bir ucunda dini inançları ve başörtüsü sorununu siyasi istismar bayrağı haline getiren AKP yer almaktadır. Diğer kutup ise bu konulardaki dışlayıcı anlayışlarını mutlak doğrular ve gerçekler olarak Türk toplumuna kabul ettirebilmek için Cumhuriyetin temel ilkeleri üzerinden siyaset yapan cephedir" diye konuştu.

Başörtüsünün siyasi bir simge olabileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan'ın, dini-siyasi simge zemininde yeni bir tartışma başlatarak, bu konuda toplumsal uzlaşma zeminini torpillemeyi amaçlayan bir tutum içine girdiğini savunan Bahçeli, "Çok kısa bir zaman dilimi içinde yaşanan gelişmeler, AKP'nin bu soruna iyi niyette çözüm üretmek yerine, mağdur-mazlum eksenli siyasi istismar kapısının açık tutulmasından medet umduğu tespitlerini güçlendirmiştir" diye konuştu.

Bahçeli, toplumsal sorunlara makul ve meşru çözümler bulunmasını ilke edinen partisinin, başörtüsü sorununun kalıcı bir çözüme kavuşturulması amacıyla somut bir çıkış yolu önerdiğini söyledi.

Türk Milletinin, hem cumhuriyeti ve demokrasiyi hem de dini inançları bütün değerleriyle birlikte yaşatma iradesine ve tecrübesine sahip olduğunu dile getiren Bahçeli, "Laiklik, dinsizlik değildir. Devletin bütün dinler ve inançlar karşısında tarafsız olması ve hepsine saygı göstermesidir. Laiklik, sadece din ve devlet işlerinin ayrılması olarak da görülmemelidir. Bunun ötesinde, din ve vicdan özgürlüğünün gerçek anlamda kullanılmasının şartlarını hazırlayan da laik düzendir" diye konuştu.

Başörtüsü sorununun çözüm imkanlarının araştırılmasında hareket noktasının, sorunun gerçek niteliği ve boyutlarını objektif ölçülerle ortaya koymak olduğunu vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

"Türkiye'de başörtüsünün dinin bir vecibesi olduğuna inanan veya gelenek ve göreneklerine göre başörtüsü takan insanların varlığı sosyolojik bir gerçektir. Başörtüsünü siyasi ve ideolojik bir simge olarak gören, bu sorunu siyasi diğer amaçlarla kullanan insanların ve çevrelerin bulunduğu da aynı şekilde vakıadır.

Sorunun çözüme kavuşturulabilmesi için bütün kesimler sorumluluklarının bilinci içinde sağduyulu bir yaklaşım sergilemelidir. Siyaset başörtüsünden elini çekmelidir. Başörtüsü siyasi ve ideolojik bir simge olarak görülmemeli ve kullanılmamalıdır. Bu şekilde düşünen ve hareket edenler, bu sakat yaklaşımı terk etmelidir. Bu konuyu ekonomik çözüm kapısı olarak gören çevreler de bundan vazgeçmelidir.

Başörtüsünün ve dini inanç ve anlayışlar nedeniyle başörtüsü takmanın, tek başına devlete ve rejime tehdit oluşturmayacağı kabul edilmelidir. Sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Bu sorun siyasi istismardan uzak, karşılıklı iyi niyet, sağduyu ve anlayış ortamında ortak akıl ve ortak çabalarla çözüme kavuşturulabilecektir. TBMM, bu konuda geniş çaplı bir ortak anlayışın şartlarını, zeminini ve ortamını hazırlamak için öncülük yapmalıdır. Başörtüsünün kanayan yara olmaktan çıkarılması için bulunacak çözüm insani olmalı, siyasal ve toplumsal huzuru amaçlamalı, adil ve hakkaniyete uygun bir çözüm olmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber