Başörtüsü girişimine partilerden farklı tepkiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2008 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBP'li Yazıcıoğlu: Ülkemizde başörtü sorunu vardır

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Türkiye'de başörtüsü sorunu yaşandığını ve bunu görmezlikten gelmenin mümkün olmadığını belirterek, sorunun çözümü için atılacak olumlu adımlara her zaman katkıda bulunacaklarını bildirdi.

Yazıcıoğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, gündemlerinde temel hak ve hürriyetlerle ilgili olarak başörtüsü sorununun çözümü olduğunu söyledi.

Başörtüsü sorunun uzun zamandır Türkiye'nin gündemini işgal ettiğini belirten Muhsin Yazıcıoğlu, "Başörtüsü konusu, yer yer ülkemizde gerilim sebebi gibi ortaya çıkartılmış, kimileri tarafından bazen rejim problemi olarak görülmüş, kimileri tarafından da siyasi sembol olarak değerlendirilmiştir" dedi.

Ülkede başörtüsü sorunu olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, "Bunu yok kabul etmek, acıları, sıkıntıları, mağduriyetleri görmezlikten gelmek mümkün değildir. Böyle davranarak da bu sorunun çözülmediğini ve ülkemizin gündeminden çıkarılamadığını artık herkes görmüştür" diye konuştu.

Başörtüsü meselesinin "Başörtüsü siyasi bir sembol müdür, değil midir?" gibi tartışmalara kurban edilmemesi gerektiğini söyleyen Yazıcıoğlu, "Bu meseleyi ele alarak sükunetle, yeni gerilimlere yol açmadan, ülke insanımızı germeden, kamplaşmaya meydan vermeden, ama özgürlükler bağlamında çözüme kavuşturmalıyız" dedi.


DSP'li Sezer: Milletin başörtüsü sorunu yok

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletin başörtüsü sorunu olmadığını belirterek, "Bu tür sorunlar (türban) anayasayla, yasayla değil, uzlaşıyla hoşgörüyle çözülür. MHP çok yanlış bir adım attı" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kuşadası'na gelen Sezer, Güzelçamlı beldesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Sezer burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hak etmediği yerde olduğunu, büyük sıkıntı çektiğini, iktidarın bunu görmediğini savundu. Son dönemde sıkıntılardan ziyade farklı konuların tartışma konusu yapılmasından mutluluk duymadığını belirten Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ne işsizliği, ne ekonomik krizi, ne de gençlerin eğitimini düşünmediğini ileri sürdü.

Birçok soruna rağmen hükümetin türban yasağı ve Merkez Bankasının taşınması konularını gündeme getirdiğini belirten Sezer, dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmaların, Türkiye'yi de krize sokacağını iddia ederek, "Merkez Bankasını değil İstanbul'a, aya, arada sırada akıl aldığın ABD'ye taşısan da krizi önleyemezsiniz" diye konuştu.

TÜRBAN YASAĞININ KALDIRILMASI

Buradan partisinin Kuşadası ilçe başkanlığını ziyaret eden Sezer, gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti ile MHP'nin, türban yasağının kaldırılmasıyla ilgili uzlaşmasına yönelik soruyu Sezer, şöyle cevaplandırdı:

"Diyanetten sorumlu Devlet Bakanlığı yapmış biri olarak söylüyorum, milletin başörtüsü sorunu yok. Başını örten de örtmeyen de bizim. Başını örtenin de örtmeyenin de işsizlik sorunu var.

MHP'yi dostça uyarmak istiyorum. AKP'nin ipiyle kuyuya inen, o kuyudan çıkamaz. Şimdi MHP, sayın başbakanın Madrid'te çektiği pimin üzerine bir başka ateş topunu koydu. Bu tür sorunlar (türban) anayasayla, yasayla değil, uzlaşıyla, hoşgörüyle çözülür. Yasalarla bunu yapmaya kalkmak Türkiye'de kaos, karaşa, gerginlik yaratmak anlamına gelir. MHP çok yanlış bir adım attı."


Baykal'dan AK Parti-MHP uzlaşmasına ilk tepki

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP ve AK Parti'nin başörtüsü ile ilgili düzenlemeler konusunda anlaştığı haberlerini, "Mutabakat sağladıkları görülüyor, önce içeriği görelim" dedi.

Deniz Baykal, CHP Genel Merkezi'nde Dışişleri eski bakanlarından İsmail Cem için düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

AK Parti ve MHP'nin, başörtüsü sorunu ile ilgili olarak Anayasa'nın 10'uncu ve 42'nci maddelerinde değişiklik için uzlaştığı haberlerinin sorulması üzerine Baykal, "Zaten bu konulardaki düşüncelerimizi söyledik. Şaşırtıcı bir proje yok. Sürpriz teşkil eden bir tarafı yok bu gelişmenin. Önce içeriğini bir görelim. Bir kez daha değerlendirmemizi yaparız. Mutabakat sağladıkları görülüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber