Dağlıca saldırısı davasında yargılanan 8 asker tahliye edildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savcı 7 tahliye istedi, mahkeme 8 tahliye verdi

Dağlıca baskınında tutuklu olarak yargılanan 8 asker tahliye edildi. Savcı, er Ramazan Yüce dışındaki askerler için tahliye isterken mahkeme Yüce'yi de tahliye etti

PKK'nın, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca Piyade Taburu'na yaptığı baskında Kuzey Irak'taki örgüt kamplarına götürdüğü ve bir süre sonra aralarında DTP milletvekillerinin de bulunduğu heyete teslim edilen 8 asker tutuklu yargılandıkları ilk duruşmada tahliye edildi. Askeri Savcı tutuklu sanıklardan Ramazan Yüce haricinde diğer sanıkların tahliyesini talep ederken, mahkeme heyeti, tutuklu bulunan bütün sanıkların tahliyesine karar verdi.

5 TANIK DİNLENDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu olarak yargılanan sanıklarla saldırı sırasında beraber görev yapan 5 kişiyi tanık olarak dinledi. Tanıkların dinlenmesinden sonra mahkeme savcısı sanıklar hakkındaki görüşünü açıkladı.

SAVCI 7 TAHLİYE İSTEDİ

Askeri Savcı, sanıklardan Ramazan Yüce'nin üzerine atılı suçlar gözönüne alınarak tutukluluğunun devamına diğer sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını talep etti. Askeri Savcı'nın talebinin ardından sanık avukatları da savunma yaparak müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Verilen 30 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, Askeri Savcı'nın aksine tutuklu sanıklar Uzman Çavuş Halis Çağan, Çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul'un tutuksuz yargılanmalarına karar verdi. Tahliye kararı askerler arasında sevinçle karşılandı.

'ONURUMUZ VE ÇOCUKLARIMIZ KURTULDU'

PKK'nın Dağlıca baskınında rehin aldığı ve Türkiye'ye iade edildikten sonra tutuklanarak cezaevine konulan askerlerin ilk duruşmada serbest bırakılmaları aileleri tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Sanık askerlerden er İrfan Beyaz'ın Gaziantep'te yaşayan babası Halil Beyaz, 'Serbest kalan tüm askerlerimiz adına çok mutluyuz. Bu olayda kamuoyu bizi suçlu görmüştü. Fakat mahkemenin çocuklarımızı serbest bırakmasıyla hem onlar hem de onurumuz kurtuldu. Kamuoyu nezdinde artık herhangi bir suçlamaya maruz kalmayacağız. Çok mutluyuz. Sevincimizi tarif etmek imkansız? dedi.

'YAŞASIN BABAMI KUCAKLAYACAĞIM'

Piyade uzman çavuş Halis Çağan'ın 4 yaşındaki Kızı Sultan Çağan, sevinçle ?Yaşasın babamı kucaklayacağım? dedi. Kararı annesinden öğrenen Çağan'ın mutluluğu görenleri duygulandırdı.

NEYLE SUÇLANMIŞTI?

Piyade Uzman Çavuş Halis Çağan, 'Memuriyet görevlerini yerine getirmemek', 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar' ve 'Zincirleme olarak basın ve yayın yolu ile bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından, diğer askerler er Fuat Başoda, er İlhami Demir, er İrfan Beyaz, er Özhan Şabanoğlu, er Fatih Atakul ile piyade çavuş Mehmet Şenkul hakkında ise, 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar' suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Terör örgütüne yakınlığı ile bilinen Roj TV'de konuşmaları yayınlanan, Kürtçe bildiği için teröristlerle samimi görüntüler sergilediği ve kaçırıldığı halde halinden memnun göründüğü belirtilen Piyade Er Ramazan Yüce'nin ömür boyu hapsi istenmişti. İddianamede er Yüce'nin 'Suç ve suçluyu alenen övmek', 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar', 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek', 'Yurt dışına firar', 'Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak' suçlarını işlediği belirtilirken ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılması ayrıca silahını kaybettiği gerekçesiyle bunun parası olarak 1208 YTL'nin de tahsil edilmesi istenmişti.

İŞTE ASKERLERİN MEMLEKETLERİ

Piyade Er Ramazan Yüce-(mersin), Er İrfan Beyaz-Antep, Çavuş Mehmet Şenkul-Niğde, Er Fuat Başoda-Konya/Cihanbeyli, Er İlhami Demir-Ağrı/Patnos, Er Fatih Atakul-Denizli, Uzman Çavuş Halis Çağan Adana, Er Özhan Şabanoğlu-Hatay. ŞEYHMUS ÇAKAN-HİKMET BAKAN- SERDAR ÖZEKŞİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber