Burundan nefes alın!

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 09:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Nefesle çekilen hava, burundan geçerek filtrelenir ve ısıtılarak kana karışır Hastalanma sebebi virüsler; konuşurken, öksürürken insandan insana geçer.

Solunum organları nefes yolları, akciğer ve solunum kaslarından oluşur. Nefes yolları içeri çekilen havanın temizlenmesi filtrelenmesi ve ısıtılmasını sağlar. İçimize çektiğimiz oksijen akciğerler üstünden kana karışır. Buna karşılık kandaki karbondioksit akciğere dolar ve nefesle dışarı atılır. Solunum yolları havayı nemlendiren mukoza dokusuyla boydan boya kaplıdır. Mukozada bulunan tüycükler toz, virüs ve bakterileri tutar ve dışarı atar. Burun çeperlerinin içinde konka adı verilen çok sayıda kan damarının beslediği doku kütleleri vardır. Nefesle alınan hava buradan geçer ve bu esnada ısıtılır. İşte bu yüzden çocuğunuzun burnundan nefes alması çok önemlidir. Sinüslerin akıntıları atma yolu olan havalandırma kanalları ve gözlerden gelen gözyaşlarını taşıyan gözyaşı kanalları burun bölgesinde açılır. Burun boğaz bölgesinde ayrıca geniz bademciği ve bademcikler gibi birçok lenf dokusu bulunur. Bademcikler çocuklarda çok büyük olur ve ortada birleşebilir. Bademcikler vücudun savunma mekanizmasında büyük rol oynar. Bu bezler bağışıklık hücrelerinin üretildiği sistemin bir parçasıdır. Bu nedenle küçük çocuklarda fazla büyüdüğü için alınması yanlış olur. Zaman içinde çocuk enfeksiyonlara karşı yeterince antikor üretmiş olur ve böylece zamanla küçülür.

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonu yani burun, boğaz ve nefes borusu iltihaplarının yüzde 90'ının nedeni virüslerdir. Virüslere karşı antibiyotikler işe yaramaz. Virüsler balgam ve tükürük yoluyla yani öksürürken, konuşurken insandan insana geçer. Pek çok virüs kolonisi sadece yılın belli zamanlarında ortaya çıkar ve solunum yolunun özellikle belli kısımlarını etkiler, burun mukozası olabilir.

Akciğer iltihabı

Akciğer iltihabı akciğer dokularının, özellikle hava torbacıklarının iltihaplanması demektir. Hastalık soğuk algınlığına bağlı bir komplikasyon ya da bronşitle beraber gelebilir yada birden ortaya çıkar. Nedeni ise genellikle virüs ve bakterilerdir. Çocuğun hafif ve yüksek derecede ateşi olur. Öksürüğü kuru ve balgamlı kesik kesik ve ağrılı olabilir. Aynı zamanda pek çok çocuk karın ağrısı da çeker. Çocuğunuza bolca bitki çayı ve balgam söktürücü şuruplar verin ya da baldır sargısı uygulayın. Hastalık devam ediyorsa en kısa zamanda doktora götürmelisiniz.

Aşırı hassas bronşiyal sistem

Çocuğunuz bir yıl içinde üç aydan daha fazla aralıksız öksürük sorunu yaşıyorsa, aşırı hassas bronşiyal olabileceğini düşünmek gerekir. Çocuk nefes alırken ıslıklı, hırıltılı bir ses geliyor ve çocuğunuz nefes alırken zorlanıyorsa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Bronşiyal sistemi aşırı hassas olan bir çocuk virüs enfeksiyonu kaptığı zaman ortaya çıkar. Bu durumda çocuğunuzun bronş açıcı şurup ve iltihap azaltıcı ilaçlarla yoğun bir tedaviden geçmesi gerekir. Bu tedavi çok önemlidir, aksi taktirde kronikleşir.

Bademcik büyümesi

Geniz bademciği damağın üstünde gırtlak arka çeperinde bulunur ve çocuklarda bedenin bağışıklık sistemi gelişirken antikor üretim faaliyetine bağlı olarak büyür. Bu nedenele büyümeleri hastalık nedeni değildir. Ancak burundan nefes almayı engelleyecek kadar büyümesi, genizden konuşmasına ve uyurken horlamasına neden olur. Geniz bademciği orta kulak ve burun boşluğu arasındaki havalandırma yollarını kapatıyorsa orta kulakta sıvı birikimine neden olarak kronik orta kulak su toplaması gerçekleşir. Çocuk kulak ağrısı çeker ve ağır işitir. Bu yüzden çocuklarda bademcik büyümeleri sık görülür. Üstleri kaygan ve beyazımsı sarı bir örtüyle kaplanır. Çocuğunuz sürekli kulak ağrısı çekiyor, ağır işitiyorsa, geceleri horluyorsa ve iştahsızsa doktora götürmelisiniz.

Bademcik iltihabı

Akut bademcik iltihabı ağız içinde boğazımızın her iki yanında bulunan bademciklerin virüs ya da bakterilerden dolayı iltihaplanmasıdır. Hastalık birden bire ateşin yükselmesi ve ağır yutkunma rahatsızlığı ile başlar. Ağız boşluğuna bakılınca bademciklerin kızarmış olduğu görülür. Bademciklerin üstünde sarımsı, iltihaplı lekeler ya da ağ biçimli çizgiler de görülebilir. Virüs kaynaklı iltihaplanmalarda bademcikler şişmez, dilin üstünde pas yoktur. Bademcikler parlak kırmızı bir renk almıştır. Çocuk da kendini hasta hissetmez. Bu kızıl streptokok kaynaklı bir iltihaplanmadır. Bademciklerde iltihaplanma olduğu taktirde bir sürüntü alınarak bu şüphe ortadan kaldırılır.

Belirtiler

* Yüksek ateş

* Boğaz ağrısı

* İştahsızlık

* Bademciklerde yoğun kızarma

* Bademciklerin üstünde iltihaplı lekeler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber