MEB Müsteşarı Özgül: Okullar özerk hale gelmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2008 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül: ''Okulların özerk kendi bütçelerini, kendi yönetimlerini oluşturarak eğitimi daha etkin hale getirebiliriz''.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, bütün okulların devletin okulları olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek, ''Okulların özerk kendi bütçelerini, kendi yönetimlerini oluşturarak eğitimi daha etkin hale getirebiliriz'' dedi.

TOBB Türkiye Eğitim Meclisi ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğinde eğitim sektörünün sorunlarını tartışmak amacıyla düzenlenen ''Eğitim Çalıştayı'' TOBB ETÜ'de başladı.

Çalıştayın açılışına katılan Muammer Yaşar Özgül, eğitimin önemine değinerek, ülkenin gelişmesi ve refah düzeyinin artması için eğitimin her alanda çok iyi uygulanması gerektiğini söyledi. Son yıllarda eğitim alanında ciddi mesafeler alındığını ifade eden Özgül, ''Özellikle fiziki altyapı anlamında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır'' dedi.

Eğitim camiasının 700 bin öğretmeniyle, 20 milyon öğrencisiyle çok büyük bir camia olduğunu belirten Özgül, eğitimin ihmal edilmesi durumunda ülkenin hep geriye gideceğini söyledi. Eğitim alanında ihtiyaçların var olduğundan söz eden Özgül, ihtiyaçların bir anda çözülmesinin mümkün olmadığını, ancak birlikte hareket edilerek sorunların giderilebileceğini kaydetti.

Özgül, mesleki ve teknik eğitimin önemine değinerek, bu alandaki okulların sanayi ile ilgili sektörlerle iyi ilişkide bulunması gerektiğini ifade etti.

Devlet okullarında, halkın kendi okuluna sahip çıkması gerektiğini belirten Özgül, sözlerine şöyle devam etti:

''Bizim modelleri de bu şekilde oluşturmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz şu anda. İlköğretim okulunu, liseyi, bütün okulları devletin okulu olmaktan çıkarmamız lazım. Okulların kaynağını devlet sağlayabilir ama buraya bir miktar da halkın katkısını sağlayarak, okulların özerk kendi bütçelerini, kendi yönetimlerini oluşturarak eğitimi daha etkin hale getirebiliriz. Rekabetçi bir ortam yaratmak durumundayız.''

-''YÜZDE 2'LİK ORAN TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR''-

TOBB Eğitim Sektör Meclisi Başkanı Necdet Doğanata ise özel eğitimin var olan sorunlarını masaya yatırmak için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Eğitim sektörünün öncelikli bir sektör olduğunu ifade eden Doğanata, eğitim alanında yerine getirilmesi gerekenlerin yerine getirilmemesi durumunda kalkınmanın mümkün olamayacağını vurguladı.

Özel eğitimde okullaşma oranına değinen Doğanata, oranın yüzde 2'ler düzeyinde olduğunu ve bunun çok düşük bir oran olduğunu kaydetti. Özel eğitimde Türkiye'nin katettiği mesafeden rahatsız olduğunu belirten Doğanata, okullaşmadaki bu oranın Türkiye'ye yakışır bir oran olmadığını söyledi.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Öner Güney de eğitimin değişen ülke koşullarına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getirdi.

AB ile uyum sürecinde eğitim kalitesinin yükseltilmesinin bir fırsat olduğunu belirten Güney, özel eğitim verilerinin pek çok ülkenin gerisinde olduğunu ve bunun önünün açılması görüşünü aktardı.

AB Delegasyonu Eğitim Sorumlusu Mustafa Balcı ise Türkiye'deki mevcut eğitim sistemini anlattı. Mesleki ve teknik eğitimin önemli olduğunu belirten Balcı, öncelikli olarak mesleki eğitimin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Balcı, özel öğretim kurumlarından alınan vergiyi de eleştirerek, ''Devletin yükünü taşıyan kuruma vergi verdirtiyorsunuz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber