Cepte asıl rekabet şimdi başlıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Mart 2008 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avea ve Vodafone projede son aşamaya geldi. Projenin hayata geçmesiyle 10 milyon abonenin taşınacağını sistemin altyapısı Nisan ayında tamamlanıyor.

Avea CEO'su Cüneyt Türktan, numara taşınabilirliği ile ilgili altyapının Nisan ayında tamamlanacağını, 6 aylık testten sonra Ekim'de kullanıma geçileceğini söyledi.

Telekomünikasyon Kurumu tarafından 3 Eylül 2007 tarihinde 'Numara taşınabilirliği' altyapısını kurmak üzere yetkilendirilen Avea ve Vodafone projede son aşamaya geldi. Her iki operatör tarafından yaklaşık 4 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye'deki mobil telefon numaralarının toplanacağı ortak veritabanı yapımının Nisan ayında tamamlanacağına işaret eden Avea CEO'su Cüneyt Türktan, "Sistem tamamlandıktan sonra 6 aylık bir test süresi gerekiyor. Dolayısıyla 1 Ekim'de numara taşınabilir olacak" açıklamasını yaptı.

10 MİLYON ABONE

Avea olarak 2 senede 600 mil-yon dolarlık yatırım yaptıklarını, bu seneki yatırım tutarlarının 300 milyon dolar olduğunu ifade eden Türktan, roamingde de dünyanın her yerinde olduklarını vurguladı. Cüneyt Türktan, "Nüfusun yüzde 94'ü kapsama alanında. 2 bin 200 kişilik, zirveye koşan bir aileyiz. Avea ilk olarak sektörde rekabeti başlatmıştır" dedi. Projenin hayata geçmesiyle 10 milyon abonenin taşınacağını belirten Türktan, şöyle devam etti: "Numara taşınabilirliği çok önemli. Bilhassa piyasada genç operatör, piyasaya sonradan gelen operatör olarak, genel pazar payımızın da az olmasından dolayı bizim için çok önemli. Genelde bakıldığında numara taşınabilirliği, pazarın yüzde 10-15 oynaması oluyor. Yani şu anda en az 10 milyona yakın bir abonenin bir şebekeden bir yere geçmesi bekleniyor. Biz burada daha avan-tajlıyız. Bizim abone sayımız daha az olduğundan daha çok beklentilerimiz var." Numara taşınabilirliği ile rekabet açısından taşların yerine oturabileceği bir gündem olacağını ifade eden Türktan, "Ama en önemlisi mesela Fransa'da numarayı 30 günde taşıyorsunuz, hiç kimse bir yerden bir yere taşınmak istemiyor. Bunun yanında Hong Kong'da 20 dakikada taşınıyor. O süreç çok önemli" dedi.

Gençler geleceğe hazırlanıyor

Avea,Mart-Haziran'da "Kırmızı Kuşak programı ile 500 genci geleceğe hazırlıyor. İdeavea projesi ile takımlar GSM sektörü katma değerli servisleri ile ilgili yenilikçi fikirlerini Avea'nın teknoloji platformlarında hayata geçirdikleri projeler ile yarıştıracaklar. Birinci takıma İngiltere'nin en saygın okullarından London School of Economics'te sertifika programı, ikinciye "Sistem/Yazılım/Network" sertifika programı, üçüncü olan takıma ise "Yabancı Dil" sertifika programına katılım hakkı sunulacak. Kampavea projesi ise, geleceğin fark oluşturacak yöneticilerine kendilerini geliştirme fırsatı sunacak. Kampın sonunda en başarılı katılımcılara özel eğitim fırsatları sunulacak ve profesyonel kariyer koçluğu yapılacak.

REKOR FİNLANDİYA'DA

Numara taşınabilirliği, cep telefonu abonesinin mevcut numarasını değiştirmeden başka bir operatöre geçişi anlamına geliyor. 2006 yılı sonu verilerine göre, AB'de 31 milyon mobil numaranın taşınmış olduğu bildiriliyor. Yine 2006 yılı verilerine göre, Finlandiya'daki mobil abonelerin yüzde 64'ü, Danimarka'da yüzde 32'si, İsveç'te yüzde 22'si, İspanya yüzde 21'i, Belçika'da yüzde 14'ü, İrlanda 'da yüzde 16'sı, İtalya'da yüzde 10'u numaralarını en az 1 kez taşımış durumdalar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber