TBMM'de 'terbiyesiz' tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Güvelik Yasa Tasarısının görüşmeleri sırasında tartışma çıktı.

Tasarının 1. bölümü içindeki 23. madde üzerinde verilen önergeler görüşülürken, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak karar yeter sayısı istedi. Birleşimi yöneten Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, henüz oylamaya geçilmediğini belirti. Önerge oylanırken Gülpınar'ın karar yeter sayısını aramaması üzerine MHP'li Uzunırmak tepki gösterdi. Oturduğu arka sıradan kalkarak kürsüye yürüyen Uzunırmak, Gülpınar'a neden karar yeter sayısı aramadığını sordu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da yerinden kalkarak kürsüye geldi. Tartışma sürerken Başkanvekili Gülpınar, sinirlenerek Uzunırmak'a "Terbiyesiz" dedi. Bunun üzerine Uzunırmak ve Şandır, kürsüye yaklaşarak Gülpınar ile tartışmaya başladı. Gülpınar, tartışmanın sürmesi, MHP ve AK Parti'li başka milletvekillerinin de kürsüye yaklaşması üzerine birleşime ara verdi.

Verilen arada da tartışmalar sürürken, Meclis İdare Amirleri ve diğer milletvekilleri MHP'li Uzunırmak'ı kürsüden uzaklaştırdı. Aranın ardından, birleşimi yönetmek üzere Başkanlık Divanına Gülpınar yerine, Başkanvekili Nevzat Pakdil çıktı. Uzunırmak, aradan önce yaşanan tartışmaya değinerek söz istedi. Pakdil'in nedenini sorması üzerine Uzunırmak, "Bunun nedenini öğrenmişsinizdir? Siz niye çıktınız?" diye sordu. Pakdil'in, "Ben bir şey öğrenmedim" demesi üzerine Uzunırmak, kimsenin Parlamentonun saygınlığına aykırı hareketlerde bulunamayacağını belirterek, kendisine "Terbiyesiz" dendiğini, bu nedenle söz verilmesini istedi.

Pakdil, Meclis içinde zaman zaman tartışma ve sıkıntı yaratan davranışlar olabildiğine işaret ederek, "Size 'Terbiyesiz' denip denmediğini bilmiyorum. Ben buraya nöbet değişimi nedeniyle çıktım. Nöbet benimdi. Yoksa bu olaydan dolayı gelmiş değilim. Tutanaklara bakıp isteminizi değerlendireceğim" dedi. Tartışmanın ardından tasarının görüşmelerine devam edildi.

TUTANAKLARDAN ÇIKARILDI

Bu arada, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, tutanakları incelettiğini belirterek, "Sevhen olduğuna inandığı, uygun olmayan bazı kelimelerin kullanıldığını" ifade etti.

Bunun üzerine söz alan MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, TBMM Başkanlık makamının her zaman saygı değer olarak ifade edildiğini, bu saygının ise makamının iyi yönetilmesiyle perçinleştiğini söyledi. Uzunırmak, "Biz sizden ihsan istemiyoruz, lütuf istemiyorum. Milletvekili olarak içtüzüğün verdiği hakları kullanıyoruz. Karar yeter sayısı istemiş olmamız, duymazlıktan geliniyor, geçiştiriliyor" diye konuştu.

Başkanvekili Pakdil, tutanaklara geçen uygunsuz sözün tutanaklardan çıkarılmasını Genel Kurulun onayına sundu. Bunun kabul edilmesiyle bu söz tutanaklardan çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber