Diyaliz hastası sayısı 45 bine ulaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2008 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de diyaliz hizmeti alan hasta sayısı 45 bin, diyaliz merkezi sayısı 750'ye ulaştı. Hasta sayısı her yıl ortalama 5 bin artıyor. Yıllık yapılan nakil sayısı ise sadece 600'lerle sınırlı.

2010 yılında diyalize mahkum hasta sayısının 55 bini geçmesi bekleniyor. Türkiye'de diyalize giren hastaların devlete yıllık maliyeti 600 milyon dolara ulaşıyor.

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker, son yapılan araştırmalarda AB ülkelerinde böbrek hastası sayısının nüfusun yüzde 8'ini oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de ise orta ölçekli böbrek hastası sayısının 5 milyon 600 bin civarında olduğunu; ama kimsenin bunu fark etmediğini anlatan Sağlıker, söz konusu böbrek hastalarından 45 bininin diyaliz makineleri sayesinde hayatını sürdürdüğünü ifade etti. Sağlıker, "Bu hastalar haftada 3 gün, ayda ise 12 kez diyalize giriyor. Bu sayı ise her yıl giderek artıyor. Gelecek yıl diyaliz hastalarına yaklaşık 7 bin kişi daha eklenecek. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği rakamlara göre, bir diyaliz bedeli 138 YTL. Hasta ister devlet kuruluşunda ister özel kuruluşlarda diyalize girsin, sosyal güvenlik kurumları masrafların yüzde 100'ünü karşılıyor. Türkiye'de diyalize giren hastaların yıllık maliyeti 600 milyon dolara ulaşıyor. Bu maliyet gittikçe artıyor. Birkaç yıl sonra bu rakamın 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor." dedi.

Hasta sayısının artmasına paralel olarak, bu alanda hizmet veren özel kuruluş sayısının da hızla arttığına dikkati çeken Sağlıker, Türkiye'deki diyaliz makinesi sayısının 10 bin 100, diyaliz merkezinin ise 750'ye ulaştığını kaydetti. Diyaliz maliyetlerinin düşürülmesi için böbrek nakili sayısının artırılması gerektiğini belirten Sağlıker, "Böbrek naklinin üzerinde yeterince durulmuyor. Eğer bağışlar artarsa maliyet önemli miktarda düşer. Türkiye'de yılda 600 tane böbrek nakli yapılıyor. Şimdiye kadar 5 bin tane nakil yapılmış." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber