BES: Hükümet ülkeyi üniversite çöplüğüne çevirdi

Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümetin mezunlarına meslek kazandırmayacak niteliksiz "tabela üniversiteler" açmak yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesini yükselterek, gençlere yeni iş sahaları açacak eğitim politikaları geliştirmesi gerektiğini belirtti. Avcı, ?Hükümet naylon üniversiteler açarak ülkeyi üniversite çöplüğüne çeviriyor? dedi.

? Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümetin yeni üniversite açma girişimlerini eleştirerek, mezunlarına meslek kazandırmayacak niteliksiz "tabela üniversiteler" açmak yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve gençlere yeni iş sahaları açacak eğitim politikalarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

BES Genel Başkanı Avcı yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 2008 yılı sonuna kadar üniversite sayısının 130'un çok üzerine çıkacağı şeklindeki sözlerini hatırlattı. Açılacak olan yeni üniversitelerin mevcut üniversitelerin parçalanmasıyla kurulduğunu belirten Avcı, ?Yeni üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri mevcut eski üniversitelerden tayin ediliyor. Taşrada öğretim üyesi, fakülte binası, hatta öğrencisi olmayan onlarca tabela yükseköğretim kurumu var. Bakkal açar gibi üniversite açılması yüzünden hem eğitim ve öğretim kalitesiz oluyor, hem de para döküp eğittiğimiz insanlarımıza iş imkanı yaratamıyoruz? dedi. Üniversitelerin çok ciddi altyapı sorunları olduğunu vurgulayan Avcı hükümeti ?naylon üniversiteler açarak ülkeyi üniversite çöplüğüne çevirmekle? suçladı.

-"BAKAN ÇELİK DAĞI TAŞI ÜNİVERSİTE YAPMAYA UĞRAŞIYOR"

Üniversitelerin uluslararası kalitesinin yanında, bir meslek kazandırmasının da önemine dikkat çeken Avcı, şunları kaydetti:

"Bakan Hüseyin Çelik, dağı taşı üniversite yapmaya uğraşıyor. Kalite yalnızca bina ve maddi alt yapı ile değil, öğretim üyelerinin kalitesiyle de ölçülür. Elimizdeki mevcut üniversiteleri işletecek yeterli bilimsel kadrolara dahi sahip değiliz. Milyonlar harcayıp üniversitelerimizden yetiştirdiğimiz hocalarımızı elimizde tutmayı bile başaramıyoruz ve ona insanca yaşayacağı olanaklar sunamıyoruz.?

-"HÜKÜMETİN HER İLE ÜNİVERSİTE AÇMA GİRİŞİMİ OY KAYGISI"

Hükümetin, yükseköğretimi Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırmak yerine, üniversiteler üzerindeki etkinliğini arttırmayı öngördüğünü ifade eden Avcı, YÖK ve üniversitelerin bütçesinin, MEB bütçesi içindeki payının son yıllarda yüzde 25'den yüzde 20'ye düşürüldüğünü belirtti. Avcı, üniversite, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul sayılarındaki artışa rağmen 2008 bütçesindeki artış oranının, geçen yıl olduğu gibi yüzde 11 civarında olduğunu vurgulayarak, ?Türk üniversitelerinin mali özerkliği yok denecek kadar azdır. Bu nedenle hükümetin her ile üniversite açma girişimini ülkenin geleceği ve gençlerin eğitiminden daha çok siyasi yatırım, seçmenlerine yeni iş sahaları açma ve oy kapma gibi pragmatist handikaplarla hayata geçirdiğine inanıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber