Hamilelere deniz ve havuz uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2008 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Alper, hamilelerin hijyenik koşulları uygun olan yerlerde denize girebileceklerini belirterek, "Temizliği konusunda emin olmadıkları yerlerde kesinlikle denize girmemeliler" dedi.

Prof. Dr. Alper, sıcaklardan en çok etkilenenler arasında hamilelerin önde geldiğini söyledi. Hamilelik döneminde yüzmenin önemli bir egzersiz olduğunu hatırlatan Alper, hijyen olmayan yerlerde denize veya havuza girilmesinin bebek ve anne için risk oluşturduğuna dikkati çekti.

Hamilelik döneminde yüzmenin, bebeğin gelişimi ve anne sağlığı için yararlı olduğu ifade eden Prof. Dr. Alper, buna rağmen her yerde yüzülemeyeceği uyarısında bulundu ve hamilelerin deniz ya da havuza girerken hijyen konusunda mutlaka duyarlı olmasını istedi.

-"Hamileler iki kez düşünmek zorunda"

"Hamileler hijyenik koşulları uygun olan her yerde denize girebilirler" diyen Alper, şöyle konuştu:

"Havuzlar için de aynı şey geçerlidir. Normal insanlar denize girerken bir kere düşünüyorsa hamileler iki kere düşünmek zorundalar. Temizliği konusunda emin olmadıkları yerlerde kesinlikle denize girmemeliler. Kapılacak bir enfeksiyon bebek için de anne için de risk oluşturur. Bu nedenle hamilelerin deniz ve havuza girerken normalden daha fazla duyarlı olmaları gerekir."

Yüzmenin iyi bir egzersiz olmasına rağmen her hamilenin yapmak zorunda olmadığını vurgulayan Alper, yüzme yerine başka egzersizlerin de yapılabileceğini de hatırlattı.

Sıcak havalara dikkat

Hamilelerin günün sıcak saatleri olan öğle saatlerinde korunmasız gezmemeleri gerektiği uyarısında da bulunan Alper, sıcağın kan basıncında artışlara neden olabileceğini belirtti.

Yükselen vücut ısısının hamilelerde gebeliği yorucu, hatta bazen riskli kılabildiğine işaret eden Alper, "Sıcak havalarda hamileler mümkün olduğu kadar öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı, korunmasız dolaşmamalı. Kolay değiştirilebilen, ter emici, güneş ışınlarını yansıtan açık renkli, rahat giysiler giymeliler" dedi.

Aşırı sıcaklarda sık aralıklarla ılık duş alınmasını da öneren Prof. Dr. Alper, idrar sırasında yanma meydana gelmesi ve sık idrara çıkma durumlarında ise mutlaka hekime başvurulması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber