Yediğiniz gıdalar bünyenize uygun mu?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Haziran 2008 14:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Süt sağlıklı bir besindir; ancak kimileri için değil. Obeziteden demir eksikliğine, depresyondan diyabete kadar birçok rahatsızlığın sebebi olabilen gıda intoleransı (hassasiyeti), 'ImuPro300' adlı kan testi ile artık ölçülebiliyor.

Günümüzde yaklaşık 300 besinin bünyeye yararı ve zararını belirleyen ImuPro300 kan testi olası birçok hastalığı da önleyebiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde var olan bu test, Türkiye'de Dermamed Güzellik Merkezleri'nde uygulanmaya başlandı. Dermamed Güzellik Merkezi'nden Dr. Levent Türbedar konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

Gıda İntoleransı ne demektir? Yeni bir kavram mıdır? Hayatımıza ne şekilde girmiştir?

IMUPRO300, besin maddelerinin insan bünyesiyle uyumunu, uyumsuzluk sonucu ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları ve bu rahatsızlıkları giderecek özel beslenme tavsiyelerini içeren bir tanı ve tedavi programıdır. Alman bir doktorun, çocuğunun sebebi bir türlü anlaşılamayan rahatsızlığını öğrenme isteği üzerine yürüttüğü çalışmalar sonucu ortaya çıkardığı bu testi, Türkiye'de uygulayan ilk merkezlerden biri Dermamed'dir. IMUPRO300, bilinen hiçbir alerji testine benzemez. Bedenimize uyumsuz gıdaları kan örneği ile ölçer ve bu uyumsuzluğu gidermenin yollarını gösterir.

Gıda hassasiyeti nasıl oluşuyor?

Anne sütü ile bebeğe geçebildiği gibi zamanla da oluşabilen gıda duyarlılığının birçok farklı sebebi olabiliyor. Gıdaların üretilme ve saklanma biçimleri, tek yönlü beslenme alışkanlığı, stres ve çevresel etkenler bunlardan birkaçı. Zararlı etkenin gıdanın tüketilmesinden günlerce sonra ortaya çıkması da gıda hassasiyeti konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlardan.

Gıda hassasiyeti sonucunda hangi rahatsızlıklar yaşanıyor?

Depresyonda mısınız? Bunun mevsim değişikliğine bağlı olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Yaptığınız hiçbir diyet kilo vermenizi sağlamıyor mu? Ya da vücudunuzda demir eksikliği mi var? Tüm bunların sebebi aslında hiç de farkında olmadığınız gıda hassasiyeti olabilir. Egzama, astım, diyabet, kronik yorgunluk, hipertansiyon gibi rahatsızlıklara da sebep olabilen gıda hassasiyeti, tüm bunların yanı sıra obeziteye ve vücutta şişkinlik ve bağırsak problemleri yarattığı bilinen IBS hastalığına da yol açabilir...

Zararlı olabileceğini hiç düşünmediğiniz brokoli, enginar gibi sebzelerin dahi alerji yapabileceğini ortaya çıkaran ImuPro300, bu gibi birçok besinin vücudunuza yarar mı zarar mı verdiği konusunda sizi bilgilendiriyor.

Bugüne kadar gıda intoleransının nasıl farkında oluyorduk ve nasıl önlem alabiliyorduk?

Aslında birçoğumuz farkında olmuyor, sürekli uykulu halimizi, depresif durumumuzu, baş ağrılarımızı ya da bir türlü kilo veremeyişimizi diğer etkenlere yoruyorduk. Örneğin salatalık yiyince karnımız hemen ağrıyorsa salatalık tüketmekten uzaklaşabiliriz ancak gıda intoleransı, etkisi çok daha sonra ortaya çıkan rahatsızlıkları da ölçtüğü için alınan önlemler kendi kendimize yaptığımız perhizlerle kıyaslanabilir nitelikte değildir.

Bu testle daha önce belirleyemediğimiz ne gibi etkileri ölçüp sonuçlarını gözlemleyebilmekteyiz?

Yararlı görülen ve sürekli yememiz öğütlenen enginar, balık gibi yiyeceklerin belki de bize zararlı olduğunu öğrenebiliyoruz. Bir başka kişi de süt tüketiminin kendisine çok zarar verebileceğini tespit edebilir. Üstelik bu tespiti 300 gıda için yapabiliyoruz. Bu bilgileri böyle bir kan testinden önce öğrenmemiz mümkün değildi.

?ImuPro300' NEDiR?

Besin maddelerinin insan bünyesiyle uyumunu ortaya çıkartan ImuPro300, besinlerin olası zararlarını basit bir kan testi ile belirtiyor. Kilo vermek isteyen kişiler için de uygulanan bu testte, zayıflamaya engel oluşturan besinler tespit edilebiliyor. Test neticesinde hayatınızdan çıkaracağınız besin maddeleri sayesinde, oluşabilecek birçok rahatsızlığın da önüne geçilmiş olunuyor.

Eğer vücudun bir besin maddesine karşı hassasiyeti var ise antikor oluşmaya başlıyor. Bu antikorlar Dermamed Güzellik Merkezleri'nde uygulanan 'ImuPro300' testiyle yaklaşık 300 gıda maddesi için güvenli şekilde ortaya çıkartılabiliyor.

Alerji ile gıda intoleransı arasında ne gibi farklar var?

Vücudumuzla uyuşmayan gıdalar tükettiğimizde, rahatsızlık oldukça gecikmeli olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle gıda duyarlılığı ile belirli rahatsızlıklar arasındaki ilişki farkedilemez. Klasik alerjiler ise gıda tüketiminin hemen ardından ortaya çıkar. Kolayca gıda alerjisi olup olmadığını anlayabileceğiniz şiddetli cilt reaksiyonları veya şişlik gibi genel olarak bilinen belirtiler vardır. Alerji ve gıda intoleransı arasındaki fark bu sebeplerden dolayı kolayca ayırt edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber