2010'da yasaksız nüfus sayımı yapılabilecek

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİE Başkanı Doç. Dr. Ömer Demir, nüfus sayımlarını AB'ye uyumlu hale getireceklerini belirterek, 2010 nüfus sayımını sokağa çıkma yasağı olmadan yapabileceklerini açıkladı.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Doç. Dr. Ömer Demir, nüfus sayımlarını AB'ne uyumlu hale getireceklerini belirterek, 2010 nüfus sayımını sokağa çıkma yasağı olmadan yapabileceklerini açıkladı.

Her ülkede istatistik alanında tek yetkilinin istatistik ofisleri olduğunu kaydeden Demir, "AB ülkelerinde her ülkenin 512 modülde istatistik bilgisi isteniyor. Şu an bu bilgilerin ne kadarını karşılıyoruz onu araştırıyoruz" dedi.

Yeni dönemde kamu kuruluşlarının istatistik çalışmalarının DİE çatısı altında toplanacağını ve kamuda tek veri tabanı oluşturulacağını anlatan Demir, şimdiye kadar nüfus sayımlarının "de facto" olarak düzensiz yapıldığını ve sağlıklı verilere ulaşılamadığını söyledi. Demir, MERNİS projesini kullanarak 2010 sayımında vatandaşların evlere hapsedilmesi uygulamasına son vereceklerini belirterek, "Vatandaşlık numarasından takip edeceğimiz için sayılan bir daha sayılmayacak. Son sayımda 2000'in üzerinde yerde fazla nüfus sayımı tespit edildi. Aslında yerel yönetimler için soruşturma açılmalıydı ama çok fazla yapan oldu. Onun da tek nedeni belediyelere İller Bankası'ndan verilen ödenekte tek kriter olarak nüfusun alınmasıdır. Bu ödenek vergi mükellefi sayısı, araç sayısı, bina sayısı, okul durumu gibi kriterlere bağlanırsa yerel yöneticiler bu girişimleri bırakacaktır. Bu işin köklü çözümü muhtar kayıtları ile MERNİS kayıtlarının eşleştirilmesidir. Çağdaş dünya böyle yapıyor artık bizde böyle yapacağız. On-line sistem ile her an sayım yapıyor olacağız" diye konuştu.

DİE'nin yüksek bir teknolojiye sahip olduğunu belirten Demir, AB hibe fonundan ayrılan 15 milyon euro mali kaynağın uyum çalışmalarını oldukça hızlandırdığını ifade

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber