Kenelere karşı atom karıncalar geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2008 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, halk arasında atom olarak bilinen kırmızı karınca türünü kenelere karşı kullanmak için bilimsel araştırmalara başladı. Araştırmalardan elde edilen ilk bilgilere göre, kırmızı karıncalar keneleri salgıladıkları özel bir sıvı ile felç edip, yuvalarına taşıyor.

Sağlık Bakanlığı, kene ile mücadelede her yolu deniyor. Kenelere karşı Sülünlerin kullanılması ya da radyasyonla kenelerin kısırlaştırılması yöntemlerinden sonra bir başka biyolojik savaş yolu ile ilgili Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Eskişehir'de halk arasında kırmızı-atom karınca olarak bilinen karınca türleri üzerinde test çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Araştırmanın 4 etaptan oluşacağını aktaran Çom, ilk belirlemelere göre, karıncaların, salgıladıkları özel bir sıvı ile keneleri felç ederek etkisiz hale getirdiğini, ardından yuvalarına taşıdığını söyledi.

Bu tür karıncaların genelde çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Çom, araştırmanın ileri safhalarında kırmızı karınca türünün kenelerin yaşadığı alanlara uyum sağlayıp sağlayamayacağının test edileceğini aktardı. Çom, karıncaların kenelerin yaşam alanlarına da uyumu sağlamalarının ardından, pilot olarak seçilen bazı bölgelere taşınarak yöntemin deneneceğini söyledi.

Çom, araştırmanın henüz test aşamasında olduğunu, ekolojik dengeyi tahrip etmeyeceğinin kanıtlanması ve bilim adamlarının da onay vermesi ile pilot çalışmalara başlanacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber