Zafer Bayramı'nda coşkulu tören

Haber Giriş : 30 Ağustos 2008 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve diğer yetkililer katıldı.

Yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylarla çok sayıda vatandaşın da izlediği törene Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile anamuhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal törene katılmadı.

Törende, ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, jandarma motorize ekipleri ve süvari birliklerinin eşliğinde tören birliklerini ve vatandaşları selamladı.

Genç subayların konuşması

Törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) saflarında göreve başlayan Piyade Teğmen Cansu Taş ile Muhabere Teğmen Ferhat Keten bir tankın üzerinde "En genç subaylar" adına konuşma yaptılar.

Taş ve Keten, şöyle konuştu:

"Yüce Türk Ulusu, gururla ifade ediyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Devletini parçalamaya, bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmaya, devletin laik, demokratik yapısını değiştirmeye kalkacak her türlü teşebbüs, Türk ordusunun azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Bu anlamlı günde vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda, gerektiğinde canımızı seve seve feda etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz."

Komutanın konuşması

Tören Kıta Komutanı Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Salih Zeki Çolak da 86 yıl önce bugün, tüm yokluk ve olumsuzluklara rağmen ulusun büyük bir zafer kazandığını söyledi.

Çolak, şöyle dedi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çatısı altında, ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısıyla yine aynı onur ve aynı gururla varlığını sürdürecektir. Onun bağrından çıkan TSK, laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne ve devlet yapısına yönelmiş her türlü tehdidi ortadan kaldırma azim ve kararlılığındadır. Bilgi çağının bilim teknik alanlarındaki gelişmelerinden yararlanarak, yeteneklerini daha üst seviyelere taşıyan TSK, yurduna ve ulusuna kasteden hain emeller karşısında aşılması imkansız çelik bir set gibi durmaktadır. Bu seti aşma hayalleriyle yaşayanlar, bu hayallerine hiç bir zaman ulaşamayacaklardır."

Paraşüt timinin atlayışı ve tören geçidi

Türk Silahlı Kuvvetleri paraşüt timinin 3 bin metreden yaptığı gösteri atlayışının ardından tören geçidi başladı.

Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Paraşütçüler, gösteri atlayışının sonunda şeref tribününü selamladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un korteji ayakta selamladığı tören, karma bandonun geçişiyle başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Sancağının taşınması ve Onur Kıtasının geçişiyle devam eden tören, daha sonra Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları, astsubay yüksekokulları, Muhafız Alayı, Jandarma Taburu, Atlı Tören Kıtası, Armoni Mızıkası ve Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü.

Özel Kuvvetler Komutanlığı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği ile Jandarma Komutanlığı Operasyon ve Arama Kurtarma Taburunun geçişi sırasında, Özel Kuvvetler Komutanlığı helikopterleri de pist üzerinde gösteri uçuşu yaptı.

Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğünün geçişleriyle devam eden törende, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı taarruz ve özel maksat helikopterleriyle Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları da yer aldı.

Kara birliklerinin geçişinde, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yeni giren karadan karaya "Yıldırım" füze sistemi ile Leopard tankının bir modeli de yer aldı.

Türk Yıldızları'nın gösterisi

Resmi geçit, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi.

Devlet erkanı ve vatandaşlar, Türk Yıldızları'nın gösterisini beğeniyle izledi ve uzun süre alkışladı.

Türk Yıldızları, gösterinin ardından Konya'daki ana jet üs komutanlığına döndü.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Ankara'daki Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları Atatürk anıtlarına çelenk konulması ile başladı. Başbuğ, Anıtkabir özel defterine Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürüyüşüne devam edeceğini ifade etti.

Anıtkabir'deki törenin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda tebrikleri kabul ediyor.

Atatürk Kültür Merkezi Tören Alanı'ndaki resmi geçit töreninin ardından ise yeni mezun olan teğmenlere Kara Harp Okulu'nda diplomaları törenle veriliyor.

Ankara'daki 30 Ağustos kutlamaları Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Gazi Orduevi'nde vereceği resepsiyon ile sona eriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber