Öğrenci affı 17 Aralık sonrasına kaldı

Haber Giriş : 10 Kasım 2004 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 'öğrenci affı'nı ortamı germemek amacıyla 17 Aralık 2004 tarihindeki kritik Avrupa Birliği (AB) Zirvesi sonrasına bırakma kararı aldı.

AK Parti, bu süreçte gündeme getirilecek öğrenci affı çalışmasının 'türban' tartışmalarına indirgenmesinden endişe duyuyor. Sözkonusu endişe AK Parti'yi öğrenci affına '17 Aralık' ayarı yapmasına neden oldu. AK Parti, çeşitli nedenlerle üniversitelerle ilişiği kesilen yaklaşık 80 bin öğrenciyi ilgilendiren öğrenci affı konusunda yeni bir karar aldı. Partide, öğrenci affıyla ilgili çalışmaların 17 Aralık'taki tarihi AB Zirvesi sonrasına bırakılması görüşü ağır bastı. Türkiye'ye müzakere tarihinin verileceği 17 Aralık Zirvesi öncesinde Türkiye'nin yeni bir tartışmaya sürüklenmesini istemeyen AK Parti, öğrenci affının türbana indirgenebileceği endişesini taşıyor. AB sürecinin 'türban' gölgesinde kalmaması için yeni bir yöntem belirleyen AK Parti, bu süreçte CHP'ye de 'Bir an önce affı getir' baskısı yapmayacak. CHP'ye daha önce çıkarılan 6 öğrenci affı ile ilgili teklif metnini sunan AK Parti, çalışmanın CHP tarafından gündeme getirilmesine sıcak bakıyor. Ancak bu süreçte CHP'nin aceleci davranması talep edilmeyecek. Parti yönetimi, 17 Aralık'tan sonra netleşecek tabloya göre hareket etmenin daha doğru olacağını düşünüyor.

ÇELİK, YÖK'TEN YAZI BEKLİYOR

TBMM'de öğrencilerin 'öğrenci affı'na ilişkin ısrarlı talepleriyle karşılaşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AK Parti iktidarının bu konuda 'popülizm' yapmadığını söyledi. Çıkarılacak bir öğrenci affının sağlam temellere oturtulmasını istediklerinin altını çizen Bakan Çelik, "Bu affın kapsamı ne olacak. 60 bin mi, 80 bin mi, 100 bin öğrenciyi mi kapsıyor, belli değil. Herkes farklı bir rakam söylüyor. Bu öğrencilerin mağduriyet nedenleri nelerdir? Bunlar bilinmiyor. Bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'na bir yazı yazdım. Bu yazının cevabının gelmesini bekliyorum. Biz hükümet olarak öğrencilerimizin mağduriyetlerimi gidermek istiyoruz ancak önce bir araştırma yapılmasında fayda var" değerlendirmesini yaptı.

ERDOĞAN, REST ÇEKMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, 80 bin öğrenciyi ilgilendiren 'af' konusunda görüştüğü öğrenci temsilcilerine, CHP'nin 'öğrenci affı'nı türbana indirgeyebileceği endişesini taşıdığını söylemişti. CHP'nin sürekli olarak 'AK Parti öğrenci affına ekleme yapacak' iddiası ortaya attığını belirten Erdoğan, bunun doğru olmadığını kaydetmiştii. CHP'nin bir teklif getirmesini beklediklerini vurgulayan Erdoğan, "CHP'nin teklifine kesinlikle en ufak bir ekleme veya değişiklik yapmayacağız. Aynen Meclis'ten geçmesini sağlayacağız. Bu konuda çok samimiyim. Öğrenci affının çıkması için tüm siyasi hayatımı ortaya koyarım" restini çekmişti. Erdoğan, AK Parti olarak öğrenci affının bir uzlaşma içerisinde çıkarılmasından yana olduklarını vurgulayarak, CHP'nin bir teklif getirmesi halinde affın vakit kaybedilmeden çıkarılacağını da bildirmişti.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber