Sosyoloji dersinde artık 'sınıf' değil 'tabaka' var

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Ekim 2008 19:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nergis DEMİRKAYA

Sosyoloji dersinde yeni müfredata göre lise öğrencileri "sınıf" kavramı yerine "tabaka"yı öğrenecek ve ardından da "Toplumsal tabakamızı tanıdık sevdik" etkinliği yapacak..

Toplumsal oluşum, gelişim ve yasalarını inceleyen toplum bilimi sosyoloji dersinde 16-18 yaşındaki lise öğrencileri ne sınıf kavramı, ne de kapitalist sistemi öğrenecek. Bunun yerine sosyoloji dersinde milli manevi duygular güçlendirilecek, Türk İslam bilim adamlarının uygarlığa katkıları işlenecek. Derste "sınıf" kavramı yerine "tabaka" denilerek, "Toplumsal tabakamızı tanıdık, sevdik" etkinliği yapılacak.

"TEK TİP İNSAN" ELEŞTİRİSİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim müfredatının yenilenmesi için başlattığı çalışma, felsefe grubu dersleriyle sürüyor. Sosyoloji Dersi Öğretim Program Taslağı'nı inceleyen Felsefeciler Derneği, "Yeni Sosyoloji programı ile, 'Otoriteye bağlı, verili koşulları sorgusuz kabullenen tek tip insan yetiştirme' misyonu üstleniliyor, milli sosyoloji vurgusu ile dinsel yönlendirmeler yapılıyor" tespitinde bulundu. Felsefecileri bu yargıya götüren unsurlar ünitelerde geçen, "milli manevi değerlerine sahip çıkma", "toplumun beklentilerine uygun davranma", "milli birlik ve kültürün önemi" gibi tekrarlanan kavramlar oldu.

"TABAKA" SEVİLECEK

Yeni programdaki en ilginç bölümlerden biri sosyolojinin ana konusu toplumsal tabakaların anlatıldığı bölümde verilen etkinlik örneği. Gelir düzeyi farklılıklarına göre oluşan altorta- üst gelir tabakalarının anlatılacağı bölümde öğrenciler, "Toplumsal tabakamızı tanıdık sevdik" başlıklı etkinlik yapacak. Buna göre sınıfta üç gruba ayrılacak öğrenciler, bir tabakalaşma türünü araştıracak. Etkinlik sonucunda, öğrencilerin araştırdıkları tabakayı "sevmeleri" isteniyor. Sosyologlar, burada, öğrencilere, içinde bulundukları tabakadan memnun olmaları gerektiği mesajı verildiğine dikkat çekti. Ders programı için oluşturulan kavram tablosunda sınıf, iktidar, devlet, çatışma gibi kavramlar bulunmuyor. Aynı bölümde değer tablosunda ise sabırlı olma, sevgi ve Atatürk sevgisi gibi unsurlar sosyoloji programı için gerekli görülmüyor. Eski müfredatta ekonomi ünitesi işlenirken kapitalist ve sosyalist ekonomi sistemleri anlatılıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber