Türkiye Kamu-Sen'den krize karşı öneriler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2008 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonunca (Türkiye Kamu-Sen), vatandaşa, bu dönemde, "miktarı ne olursa olsun bankadaki nakit parasını kısa vadeli mevduatta değerlendirmesi, borçlanarak araba ya da ev almaması, altın benzeri yastık altı tasarrufları bozdurmaması" tavsiyesinde bulunuldu.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Rusya ve AB başta olmak üzere dünyada pek çok ülkenin büyük finansal krizin eşiğinde olduğu, Türkiye'nin de bundan derinden etkileneceği ve siyasi iradenin ekonomik alanda, krize yönelik herhangi bir tedbir almadığı" öne sürülerek, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin konuyla ilgili öneri paketi hazırladığı belirtildi.

Pakette, finans ve borçlanma konusunda vatandaşlara "miktarı ne olursa olsun bankadaki nakit parasını kısa vadeli mevduatta değerlendirmesi, borçlanarak araba ya da ev almaması, havale ve EFT gibi işlemlere daha az masraf ödemek için bankacılık işlemlerinde internet ve ATM'lerin kullanması, altın benzeri yastık altı tasarrufları bozdurmaması, birikmiş parayla önceki taksitlerin kapatılması yerine paranın elde tutulması" önerildi.

Zorunlu kalmadıkça kredi kartlarıyla alışveriş yapılmaması, kullanılmayanların kapatılması, zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yenilmemesi ve daha az ödenebilecek kiralık ev alternatiflerin araştırılması gibi tavsiyelerin yer aldığı pakette, evde "internet, telefon gibi sabit giderlerin minimuma indirilmesi, gereksiz tadilat yapılmaması, kış gelmeden kombi, cam ve kapıların bakımının yaptırılması, televizyon, müzik seti gibi elektrikli ev gereçlerinin kapatıldığında fişinin çekilmesi, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam doldurmadan çalıştırılmaması, sebze ve meyvelerin kabın içinde yıkanması, yemek pişirirken düdüklü tencere kullanılması" gibi konulara dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

Diğer öneriler ise şöyle sıralandı:

"Küçük alışverişler için büyük marketlere gitmeyin. Alışverişte kredi kartı kullanmayın, sadece ihtiyaçlarınızı alın, indirim yapılan günleri tercih edin. Yeni sezon ürünleri yerine indirimli kampanyaları bekleyin. İndirim yapılıyor diye ürün almayın, bu dönemde sadece zorunlu ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın.

Kış gelmeden aracınızı bakıma sokun ve yakıt masraflarını azaltacak tedbir alın. Mümkün olduğunca toplu taşıma aracını kullanın. Yürüyerek gidilebilecek kısa mesafeler için araç kullanmayın. Aracınıza benzin alırken kredi kartı kampanyalarından yararlanın. Aracınızın kaskosunu mutlaka yaptırın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber