Adaletin pul alacak parası yok!!!

Haber Giriş : 21 Kasım 2004 06:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pul parası bulamayan mahkemeler tanıkları duruşmaya kapılarına gönderdiği polisle davet ediyor

Yolda kazaya tanık oldunuz. İsminiz tutanağa görgü şahidi olarak geçti. Birgün kapınıza bir polis dikilip 'Yarın sizi mahkemeye götüreceğiz' derse korkmayın. Çünkü yeni tebligat böyle.

Vatandaşı tedirgin eden uygulama Adalet Bakanlığı'nın 2005 bütçe tasarısı gerekçesinde Meclis'e taşındı. Maddi sıkıntıdan kaynaklanan yöntemin Türkiye'ye sıkıntı yaşatacağı vurgulandı.

Adalette 'zoraki tasarruf' bununla kalmadı. Hakim ve savcılara verilen yabancı dil kursu iptal edildi. Toner, kartuş ve kağıt yokluğundan 'Ulusal Yargı Ağı' projesi de tıkandı.

Pul parası olmaması nedeniyle mahkemelerin tanıkları bile polis nezaretinde mahkemeye çağırması adaletin içler acısı durumunu ortaya koydu. Sorun Adalet Bakanlığı'nın 2005 mali yılı bütçe tasarısı gerekçesiyle Meclis'e taşındı.

Gerekçede, pul parası yokluğu nedeniyle mahkemelerin çoğu zaman üçüncü kişileri duruşmaya polis nezaretinde çağırdığı vurgulanarak, bu durumun insan hakkı ihlali olduğu belirtildi.

AB REFORMLARI AKSIYOR

Mahkemelerin, yargılamanın gecikmemesi için bu yola başvurmak zorunda kaldığı anlatılan tasarı gerekçesinde, vatandaşların daha fazla mağdur edilmemesi ve uluslararası platformda zor durumda kalınmaması için Maliye Bakanlığı'nın ödenek üstü harcama yetkisi vermesi istendi.

Gerekçede AB'ye tam üyelik doğrultusunda yapılan mevzuat değişikliklerinin uygulamasında başarı sağlanması için yargı hizmetlerinin zamanında ve yeterli ölçüde finanse edilmesi gerektiği vurgulandı. 2004'te tebligat pulu yokluğu nedeniyle tarafların ya da ilgili üçüncü kişilerin yargılamadan haberdar edilmeleri, bilirkişilerin ve keşif heyetinin ücretlerinin ödenmesinde büyük sıkıntı yaşandığı belirtilen gerekçede, bu olumsuzlukların yargılamanın gecikmesine neden olduğuna da dikkat çekildi.

HİBE TEKLİF EDİLDİ

Tasarıyla maddi yetersizlikler nedeniyle hakim ve savcılara verilen yabancı dil kursunun 2004 yılında iptal edildiği de ortaya çıktı. Gerekçede, toner, kartuş ve kağıt yokluğu nedeniyle ulusal yargı ağı projesinin işlemesinde sıkıntılar yaşandığı açıklandı. Üçüncü kişilerden bu ihtiyaçların karşılanması için hibe tekliflerinin bulunduğu ancak Bakanlığın bu tekliflere sıcak bakmadığı belirtildi. Adalet Bakanlığı 24 Kasım'da Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan bakanlık bütçesinin görüşmelerinde tüm bu finansman sorunlarını dile getirecek ve komisyondan ek bütçe talebinde bulunacak.

PARA YERİNE ÖPÜCÜK

Ödenek konusu dün bir kokteylde birara gelen Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan arasında esprili bir sohbete yolaçtı. Unakıtan, Bakanlığın ek ödenek talebine göndermede bulunarak Adalet Bakanı Çiçek'i öptüğü sırada, 'Bunu ödenek olarak kullanırsın' diyerek espri yaptı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber