Yargıtay, Erdoğan'a 'küstah' denilmesini eleştiri saydı

Haber Giriş : 09 Kasım 2008 07:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

'Yargı siyasallaşıyor' sözünü hakaret sayarak cezalandıran Yargıtay, siyasiler hakkında farklı bir tutum sergiliyor. Yargıtay, Başbakan Tayyip Erdoğan'a yapılan 'küstah' hakareti için tazminat cezası veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay, daha önce de Erdoğan hakkında söylenen "Din bezirganı, maşa, ipte oynatılan, sahtekâr, çalıp çırpan, hırsız, sadist, mazoşist, mal" gibi suçlamaları masum görmüştü. Yargıtay üyeleri, kendilerine yönelik eleştiriler konusunda ise hassas. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Erdoğan'ın milletvekili olmasının engellenmesiyle ilgili Yargıtay kararını eleştirdiği için mahkûm oldu. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü toplantıda bir Yargıtay kararını doğru bulmadığını ifade ettiği için 10 bin YTL tazminat ödemek zorunda kaldı. AK Parti Milletvekili Hüsnü Tuna da benzer bir süreç yaşadı. Başörtülü sanığı duruşma salonundan çıkaran eski Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Fadıl İnan ise gazetelerde çıkan haberlere karşı tazminat davaları açtı. Yeni Şafak Gazetesi 133 bin YTL ödedi.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ilginç bir karara imza attı. "İki koyun güdemeyenler, ülkede taş taş üstüne koymamış olanlar, avara kasnaklar, erken seçim istiyorlar." diyen Erdoğan'ın üslubunu "küstahça" bulan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek'i tazminat ödemekten kurtardı.

Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, Özyürek'i 2 bin 500 YTL manevi tazminatı faiziyle ödemeye mahkum etmişti. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, şu görüşleri savundu: "Tarafların kullandıkları sözcükleri, özenle seçmedikleri, karşılıklı olarak kırıcı bir üslup kullandıkları anlaşılmaktadır. Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarında benimsendiği üzere, siyasal hayata atılan kişiler, sert eleştirilere açık olmak durumundadırlar."

Bu arada dün Vakfıkebir Sulh Ceza Mahkemesi, Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk'ü 'kamu görevlisine hakaret suçu'ndan mahkum etti. Öztürk, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesini eleştirirken, "TBMM AKP'nin tevakkuf kampı mıdır ki, Recep Tayyip'in her çaldığı düdüğe göre milletvekilleri iş yapsın. Demokrasiye aykırı, milletvekilliğine aykırı. Bunu söyleyenler şerefsizdir. Bu, milletvekilliğini şerefsizliğe itmektir. Veren de şerefsizdir, bunu isteyen de şerefsizdir." demişti. Mahkeme Öztürk'ü, 90 gün adli para cezasına çarptırdı. Ceza, 5 taksitle ödenmesi şartıyla bin 914 YTL para cezasına çevrildi. Ancak temyiz edildiği takdirde bu dosya da Yargıtay'a gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber