BDDK ?kontörbank'ı gözaltına aldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Kasım 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, kamuoyunda kontörbank olarak bilinen kredi kartları ile yeni nakit yaratma girişimlerini mercek altına aldı. Konuyla ilgili incelemelerini sürdüren BDDK, kapsamlı bir düzenleme yapacak.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), son dönemde ?sokak tefecisi' olarak nitelendirilen, telefon kontörlerinin kredi kartları aracılığı ile nakit karşılama amacıyla kullanılmasını mercek altına aldı. Bu yönde bir çok şikayet alan BDDK, kredi kartlarının nakit aracı olarak kullanılmasının önüne geçecek bir dizi tedbir almaya hazırlanıyor. BDDK, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ?kontörbanklara' neşter atacak. Tüketicilerin, bu yöndeki şikayetleri üzerine harekete geçen BDDK, bankalarla da görüşerek konunun teknik ve hukuki boyutlarını araştırıyor.

BANKALARLA GÖRÜŞECEK

BU çerçevede yapılacak değerlendirmelerin ardından bankalarla birlikte hareket edilerek, kredi kartlarının kontör satışı ile kredi temininde kullanılmasının önüne geçecek tedbirler belirlenecek. Bankalarla yapılacak değerlendirmelerin ardından, kontörlerin nakit ihtiyacını gidermek amacıyla kullanılmasının önüne geçmek için, kredi kartı ile kontör satışı yapan şirketlerin incelenmesi ve bu şirketlere kredi kartı kullanımı konusunda sınırlamalar getirilmesi planlanıyor. Ayrıca bankaların da, yüksek miktarda kontör satışı yapan şirketlerin üyeliklerini askıya alması öngörülüyor.

Tefecilik kapsamına giriyor

BDDK kaynaklarından edilen bilgiye göre, kredi kartlarının nakit aracı olarak kullanılması tefecilik suçu kapsamına giriyor. Kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para veren kişilerin, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları söz konusu. Bu suç, senet kırdırma veya kredi kartlarının kullanılması ile yapılması halinde de, dolaylı tefecilik olarak nitelendiriliyor. HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber