Aile Araştırma Kurumu Teşkilatındaki Yeni Düzenlemeler

Aile Araştırma Kurumu, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü adı altında 13.11.2004 tarihinde yeniden teşkilatlandırılmıştır. Yapılan düzenlemelerden ilgi çekenler şunlardır: 1- İlk kez bir kamu kurumunda, genel müdüre yardımcı olmak üzere sadece bir genel müdür yardımcısı atanabilecektir. 2- İlk kez bir kamu kurumunda Strateji Daire Başkanlığı kurulmuştur. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3- Yeni bir kurul daha oluşturulmuştur. Aslında Kurul eliyle işlerin gördürülmesinin olanaksız olduğu görülmesine rağmen Kurul düzenlemeleri hala devam etmektedir. Kanunun 15. maddesi ile "Aile ve Sosyal Araştırmalar Danışma Kurulu" oluşturulmuştur. Bu Kurul'a Başbakan veya belirlediği bir devlet bakanı başkanlık edecektir. Bu kurulun çoğu üst düzey olmak üzere 20'yi aşkın üyesi vardır. Açıkçası bu kadar üst düzey kişinin yılda kaç kez bir araya getirilebileceği, getirilse bile ne kadar verim alınabileceği konusunda, bu kanun maddesini yazan bürokratların bile yeterince bilgi sahibi olmadığını düşünüyoruz.

4- Yetki devri düzenlemesi kamu reformuna uygun yapılmıştır. Buna göre yetki devrinde sorumluluk yetki devredilendedir. (Yetki devri: MADDE 19. - Genel Müdür ve her kademedeki Genel Müdürlük yöneticileri, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri uygun araçlarla ilgililere duyurulur.)

5- Aile araştırma kurumu uzman yardımcılığına atanabilmek için KPDS'den C alma şartı getirilmiştir. Bunun yerinde bir karar olmadığını düşünmüyoruz. Zira KPDS'ye girenler bu sınavın bilgi almak amacıyla değil, Devletin para vermemek için bin dereden su getirdiği bir sınav olduğunu gayet iyi bilirler. Bu nedenle bu tür bir sınavı şart koymak yerine KPSS'deki İngilizce sınavından belirli doğru cevap sayısını esas almak daha makul bir çözümdü. Tüm kamu kurumları da bu şekilde bir uygulama yapmaktadır.

6- Bazı kadrolar kadro karşılığı sözleşme ile çalıştırılacaktır: Bu kadrolar şunlardır. "Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Hukuk Müşaviri, Aile ve Sosyal Araştırma Uzmanı, Aile ve Sosyal Araştırma Uzman Yardımcısı, Şube Müdürü"... Bunlar ayrıca yılda dört kez ikramiye iki kez de teşvik alacaktır. Ayrıca bu personel ile birlikte genel Müdürlükteki tüm memurlar fazla çalışmadan da yararlanacaktır.

Bu düzenlemenin en ilgi çekici yönü ilk kez bir şube müdürü kadrosunun kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılabileceğinin düzenlenmiş olmasıdır.

Kanunun tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber