Sayıştay DÜ hesaplarında 200 milyon lira açık buldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Rektör değişikliğinin ardından Dicle Üniversitesi'nde yapılan ilk denetimde 200 milyonluk açık ortaya çıktı. Sayıştay'ın belirlediği yolsuzluk, YÖK Denetleme Kurulu'nun incelemesinin ardından yargıya taşınacak.

DİCLE Üniversitesi'nde (DÜ) 2007-2008 dönemine ait denetimlerini tamamlayan Sayıştay, harcamaları belgelenemeyen 200 milyon lira açık belirledi. YÖK Denetleme Kurulu'nun incelemelerinin ardından aralarında eski rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'un da bulunduğu yöneticiler hakkında dava açılabileceği belirtildi. İki dönem rektörlük yaptıktan sonra geçen yaz görevi Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'a devreden Prof. Canoruç hakkında daha önce de yolsuzluk iddiaları gündeme gelmişti.

KULÜP HESAPLARI ŞAİBELİ

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, geçen temmuz ayında 21 üniversitenin rektör atamasını yaptı. 8 yıldır görev yapan Prof. Fikri Canoruç'un yerine Gül, üniversite tarihinde ilk kadın rektör olan Prof. Ayşegül Jale Saraç'ı atadı. Devir teslim töreninin ardından ardından üniversitenin 2007-2008 dönemine ait rutin incelemelerini yapan Sayıştay denetçileri, hesaplarda açık belirledi. Belgelenemeyen 200 milyon liralık harcamanın büyük bölümü, 2008 yılı sonunda olağanüstü kongreye gittikten sonra sürpriz bir şekilde kapatılan Dicle Üniversitesi Spor Kulübü'nün hesaplarında ortaya çıktı. Üniversite yerleşkesinde kurulan baz istasyonlarından elde edilen gelirler ve piknik alanı giriş kartlarından sağlanan gelirlerin de kayıtlara geçirilmediği belirlendi. Sayıştay, Canoruç döneminde öğretim üyeleri için yaptırılan villa ve apartman tipi konutlarla ilgili hesaplarda da yolsuzluk belirledi.

YÖK HESAPLARI İNCELEYECEK

SAYIŞTAY denetçilerinin yaptığı incelemelerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) da bilgi verildiği belirtildi. YÖK Denetleme Kurulu'ndan görevlilerin yapacağı incelemelerin ardından eski yöneticiler hakkında dava açılması gündeme gelebilecek. Öte yandan Prof. Canoruç'un görev yaptığı 8 yıl boyunca YÖK Denetleme Kurulu'nun 25 kez üniversitede inceleme yaptığı öğrenildi. Ancak yapılan denetimlerde Sayıştay'ın belirlediği kayıp 200 milyon liranın izine rastlanmaması dikkat çekti. DİYARBAKIR

25 YTL'ye öğrenci kimliği

SAYIŞTAYIN belirlediği kayıp listesinde üniversitedeki 13 bin öğrencinin her birine 25 YTL karşılığında dağıtılan kimlik kartlarından sağlanan gelir önemli yer tuttu. Spor kulübü kasasına aktarılan akaryakıt istasyonu gelirlerinin de kayıtlara geçirilmediği ortaya çıktı.

Danıştay ?yargılansın' dedi

ÜST üste iki kez rektörlük yaptığı için aday olamayan bu nedenle eşi Prof. Naime Canoruç'u aday göstererek en yüksek oyu almasını sağladığı iddia edilen Prof. Canoruç hakkında bugüne kadar iki önemli soruşturma açıldı. İlk iddia lojman yapımlarında yaşandı. Rektör hakkında lojman yapımı ihalesinde özel şirket yararına haksız çıkar sağladıkları öne sürülerek ihbarda bulunuldu. Danıştay, Prof. Canoruç hakkında dava açılmasına karar verdi.

TÜRKİYE 1. liginde mücadele eden DÜ Bayan Voleybol takımını da bünyesinde barındıran DÜ Spor Kulübü, 28 Mayıs 2008'de olağanüstü kongreye gitmişti. Ardından da iki deplasman maçına çıkmadığı için takımın ligden düşürülmesi bahane edilerek, kulüp sürpriz bir şekilde kapatılmıştı. Voleybol takımında yer alan Ukraynalı sporcular ise kulübün kapanmasının ardından ülkelerine döndü. Victoria, Alyona ve Katerina takımın favorileri arasında gösteriliyordu.

ŞEYHMUS ÇAKAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber