Ortaöğretim müfredatında türkü devrimi

Haber Giriş : 12 Aralık 2004 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim müfredatından sonra ortaöğretim müfredatı da yenileniyor. Müfredat içinde 60 kadar türkü önemli yer tutarken, 12 Eylül de kitaplardaki yerini alıyor. İşte yeni müfredat..

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim müfredatında önemli değişiklikler yaptı. Yeni müfredatın Matematik, Coğrafya, Tarih ve Edebiyat dersleri ile ilgili bölümleri tamamlanırken, müfredattaki konular lise eğitiminin 4 yıla çıkarılması gözönüne alınarak yıllara yayıldı. Matematik dersi hayat ile ilişkilendirilirken, artık öğrenciye integral, trigonometri gibi bilgileri hayatta nasıl kullanacağı da gösterilecek. Tarih müfredatının kapsamı 1992 yılına kadar genişletilirken, yakın siyasi tarihte yaşanan 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi gibi olaylar da lise müfredatına girdi.

Yeni ortaöğretim müfredatı ile ilgili çalışmaları yürüten Talim ve Terbiye Kurulu yetkilileri öncelikle Tarih dersinin müfredatında yapılan değişikleri tartışmaya açacaklarını söyledi. 25-26 Aralık tarihlerinde düzenleyecekleri 'Tarih Uzlaşma Toplantısı'na 84 kişiyi davet ettiklerini belirten yetkililer, toplantıda 'Nasıl bir tarih istiyoruz?' sorusuna yanıt aranacağını, toplumun farklı kesimlerini uzlaştıran bir müfredat oluşturulacağını dile getirdiler. Toplantıya akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve sanatçıların davet edilirken, müfredata katkı yapacak sanatçılar içinde çok sayıda tarihi filmde rol alan ve 'Malkoçoğlu' karakteriyle ünlenen Cüneyt Arkın'ın da olduğu öğrenildi.

Yeni seçmeli dersler geliyor

Yeni müfredatta zorunlu ders saati sayısı azaltılırken, seçmeli derslerin sayısı artırılıyor. Seçmeli derslere Drama, Satranç, Halk Kültürü gibi yeni dersler ekleniyor.

Derslerin niceliğinden çok içeriğinin önemsendiği yeni müfredatta Ev Ekonomisi, İş Teknik Eğitimi gibi derslerin yerini 'Teknoloji Eğitimi' dersinin alacak. İki karton alıp keserek ders yapma anlayışının 60'lı yıllarda kaldığını kaydeden eğitimciler, Teknoloji Eğitimi dersinde öğrencilerin teknolojiyi bilgiyle ilişkilendirip yeni bilgiler yaratmalarının sağlanacağını dile getirdiler.

Derslerde türkü dinlenecek

Derslerin işlenmesinde bazı türkülürden de yararlanacak. Müfredata 60'dan fazla türkü girerken, bu türküler MEB'in internet sitesine de konacak. Örneğin Coğrafya dersinde ovalar ile ilgili bir konu işlenirken 'Vardar Ovası' türküsü dinletilecek. Yeni programa göre, müfredatın uygulaması da esnek tutulacak. Valiler, kendi illerindeki iklim koşullarına göre okulların açılış kapanış tarihlerinde değişiklik yapabilecek.

Yeni ortaöğretim müfredatının pilot uygulamasına 2005-2006 öğretim yılında geçilecek. İşte yeni ortaöğretim müfredatına göre bazı derslerde yapılan yenilikler:

EDEBİYAT: Mevcut müfredatta tek bir dersten oluşan Edebiyat, Türk Dili ve Kompozisyon dersleri yeni müfredatta 'Edebiyat', 'Dil ve Anlatım' adlı iki ayrı derse bölündü. Edebiyat dersinin içeriği öğrencilere edebi eserleri inceleme metodlarını kavratacak şekilde yenilendi. Bir edebi metni analiz ederken, metinle o dönemin tarihsel olayları, sosyo-kültürü, insan ilişkileri arasında nasıl bir bağlantı kurulabileceğini dikkate alan bir metod benimsendi. Metin analizlerinde MEB'in belirlediği 100 Temel Eser içinden seçilen kitaplardan alıntı yapıldı. Müfredata halen hayatta olan, çağdaş Türk yazarlarının eserleri de alındı. Atilla İlhan, Adalet Ağaoğlu, Fürüzan, Oğuz Atay, Orhan Pamuk gibi Türk edebiyatçılarının eserleri de işlenecek. Dilbilgisi eğitimi, ilköğretimden ortaöğretime kaydırıldı.

COĞRAFYA: Coğrafya dersi, günlük hayatta ihtiyaç duyulan yer bilgisi ve coğrafi becerilere dayandırıldı. Bilginin hazır olarak verilmesinden çok öğrenci tarafından yapılandırılmasına yönelik bir yaklaşım benimsendi. Coğrafya dağ, ova, vadi tanımlarıyla yetinen bir ders olmaktan çıkarılırken, coğrafi tanımların bilgisayar yazılımları desteğiyle somutlaştırılması planlandı. Örneğin fay hattının ne olduğu anlatılırken, öğrenci bilgisayarda fay hattının ne olduğunu, nasıl hareket ettiğini uygulamalı olarak görecek. Türkiye'nin uzaydan çekilmiş fotoğrafları yardımıyla fay hattının hareket alanını inceleyebilecek.

MATEMATİK: Uluslararası matematik alanında önemi kalmayan bazı konular müfredattan çıkarıldı. Matematik dersi, öğrencilerin matematik bilgilerini gerçek yaşam problemlerinin çözümüne taşıyabilecekleri şekle dönüştürüldü. Dersler, günlük yaşamla ve biyoloji, kriptoloji, iktisat, coğrafya gibi derslerle ilişkilendirilerek verilecek.

Lise 1.sınıfta işlenen denklem, polinom konuları 2.sınıfa, 2.sınıfta işlenen logaritma, permütasyon, tümevarım 3.sınıfa, 3.sınıfta işlenen fonksiyon, türev, integral 4.sınıf konularına kaydırıldı. Bağıntı, işlem ve lineer cebir konuları müfredattan çıkarılacak.

İNGİLİZCE: Dilbilgisi öğretimine dayalı İngilizce eğitimi anlayışından vazgeçildi. Günlük hayattaki konuşmaları temel alan etkileşimsel bir modele geçildi. Yeni modelde Türkçe ile söz dizimi benzeyen Finlandiya örnek alındı. Yabancı dil eğitimi ilköğretimin 4.sınıfından başlayarak lise son sınıfa kadar sürecek. Present, Past, Continuous gibi İngilizce tense kalıpları, dil öğrenimini zorlaştırdığı için lise 1. sınıfa kadar öğretilmeyecek.

Yeni nesiller, ihtilali, ders kitaplarından öğrenecek

Ziya Selçuk, hazırladıkları Tarih dersi müfredatının 1992 yılına kadar yaşanan bütün önemli olayları kapsadığını açıkladı. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi gibi yakın siyasi tarihte yaşanan önemli olayların da müfredata alındığını belirten Selçuk, "25 Aralık'taki uzlaşma toplantısında müfredatın hangi olayları kapsaması gerektiği tartışılacak. Taleplerin buluştuğu ortak noktalara göre müfredata son şeklini vermek istiyoruz" diye konuştu.

İnkîlap Tarihi aynen

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredatında hiçbir değişiklik yapmadıklarını hatırlatan Selçuk, bu dersin Sosyal Bilgiler ve Tarih derslerinin müfredatı içine alınması konusunda uzmanların görüşünün alınacağını ifade etti. Selçuk, "Yanlış anlamalara ihtimal vermemek için İnkılap Tarihi müfredatında değişiklik yapmadık. Ama bu ders şu anki haliyle öğrencilerde inkılap ruhu geliştiremiyor. Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün nasıl hareket ettiğini, devrimci ruhu nasıl oluşturduğunu, top, tüfek yokken 'Önemli olan iradedir' demesinin nedenini öne çıkaran bir yaklaşıma ihtiyaç var" dedi.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber