Kooperatif üyelerine iki müjde

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Mart 2009 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şükrü Kızılot'un yazısı

HALK arasında "Kriz yasası olarak adlandırılan 5838 sayılı ŞŞ t yasa, yürürlüğe girdi.

Yasada, bazı vergi ve harçlarla ilgili düzenlemeler de yer alıyor.

MÜJDE NE?

Bunlardan birincisi, net alani 150 metrekareyi geçen konutlarin teslimine getirilmesi düşünülen, yüzde 18 KDV ile ilgili...

Üç hafta once, Hürriyet'te yaptiğimiz uyarinin da etkisiyle, net alani 150 m2'ye kadar olan konutlara yüzde 1, aşan konutlara ise yüzde 18 KDV getirilmesinden vazgeçildi.

Buna gore, konut kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri, metrekaresine bakılmaksızın KDV'den müstesna tutulacak. Başka bir anlatimla, konut tesliminde üyelerden KDV istenemeyecek (Bkz. KDV Kanunu Md.17/4-k).

tkinci müjde ise, "cins düzeltmesi harcı" ile ilgili...

Kooperatif inşaati bittiğinde, binde 15 oraninda alman "cins tashihi (düzeltmesi harcı)

kaldirildi. Bundan boyle, üyelerden konutun büyüklüğüne ya da değerine bakilmaksızın, 100 TL cins düzeltmesi harci alinacak.

İNŞAATÇILARA HAYAL KIRIKLIĞI

İnşaat firmalarının "konutlarda net alana göre aşamalı KDV düzenlemesi" beklentileri ise, göz önüne almnmadi. Buna göre, inşat firmaları sattiklari konutun net alani 150 m2'yi aştiğinda, tamami için yüzde 18 KDV uygulamaya devam edecekler.

Oysa, Türkiye'nin lokomotif sektorü olan inşaat sektoründeki durgunluğu, canlanmaya donüştürebilmek için; konut satışlarında aşamalı bir şekilde KDV oranı belirlenmesi ve net 150 m2'nin üzerine (örneğin 170 m2 ise 20 m2'ye) yüzde 18 KDV uygulanmasi, anlamli bir uygulama olurdu.

Öte yandan, şu anda alıcı için binde 15, satıcı için de binde 15 olan tapu harcının da alıcı ve satıcı yönünden binde S'e düşürülmesi, bir başka önlem olabilirdi.

KDV İADESİ KALKIYOR MU ?

KDV uygulamasında, indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV farkı, izleyen yilda iade edilebiliyordu. Orneğin satın aldığı mal ve hizmet KDV'si yüzde 18 ve 8 olan, buna karşılık satışlarında yüzde 1 KDV tahsil edenler (konut inşaati, firinci, gazete, kitap, dergi yayımcisi vb), izleyen yılda, KDV iadesi alabiliyorlardı.

Yeni yasa ile bu iade hakkini kaldirma konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor.

Tahmin edeceğiniz gibi, bu düzenlemenin ekonomik krizi önleme ile ilgisi yok. Olsa olsa ilave bir mali kriz yaratabilirl..

HURDAYA ÇIKARMA AVANTAJI

1979 veya daha eski motorlu aracini, 30 Haziran 2010 tarihine kadar hurdaya çıkaranların, 31 Aralık 2009'a kadar tahakkuk etmiş ama odenmemiş olan Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezasi ve 31 Aralik 2008'e kadar olan trafik cezaları, silinecek.

KDV İNDİRİMİ YOK

Ekonomik kriz nedeniyle, hiç değilse belli bir süre "KDV oran indirimi bekleyenler, hayal kırıklığına uğradilar. KDV oranlarinda, herhangi bir indirim yapılmadi.

İNTERNETE İNDİRİM

İnternet kullanımindan alman yüzde 15 "Özel iletişim Vergisi" kablolu, kablosuz veya mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetleri için yüzde 5'e indirildi.

KRİZE ETKİSİ YOK

Halk arasinda "kriz yasası olarak adlandırılan, torba yasaya vergiler yönüyle baktiğımızda; krizin olumsuz etkilerinin giderilmesine ya da azaltılmasına yönelik önlemlerin yetersiz olduğu göze çarpıyor. Hatta KDV iadesi orneği gibi bazi kazanılmış haklar da geri alinmaya çalişiliyor.

Krizin olumsuz etkilerini azaltacak, örneğin odenemeyen borçlara kolaylık, düşük faizle kredi, vergi indirimleri, erteleme vs. de söz konusu değil.

Özetle, herkes kendi başının çaresine bakacak gibi gozüküyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber