BASK' uyarı: Hiç kimse erkenden emeklilik dilekçesi vermesin

Haber Giriş : 15 Aralık 2004 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, hükümetin, emekli ikramiyelerini hisse senedi veya iç borçlanma senedi ile ödenmesi yönündeki taslak hazırlığını eleştirerek, "Bunu aklınızdan bile geçirmeyin. Müsaade edin de memur bu parayı istediği gibi harcasın. Siz buna karar veremezsiniz" dedi.

Akay, BASK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Başbakanlıkta hazırlandığı sanılan bu taslak düzenlemesini çeşitli bakanlıklara görüş alınmak üzere gönderildiğini belirterek, buna göre memurlara, emekli ikramiyelerinin nakit yerine devlet iç borçlanma senedi veya özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hisse senetleri karşılığında ödeme yapılacağının ifade edildiğini söyledi. Hükümetin böyle bir karara neden gerek gördüğünün kendileri tarafından anlaşılamadığını belirten Akay, 20-25 yıl çalışarak, sebat ederek, sabır göstererek emekli ikramiyesi ile ilgili mütevazi hayaller kurarak, emekli ikramiyesini değerlendirmeyi düşünen memurların emekli olduklarında devletin kendilerine hisse senedi veya iç borçlanma senedi verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Hükümet, böyle bir şey yapmayı aklından bile geçirmemelidir" şeklinde konuşan Akay, "Siz kimin parasını nasıl değerlendireceğini, kamu çalışanlarının emekli ikramiyelerini nerede ve nasıl harcayacaklarını belirleyemezsiniz" dedi. Akay, böyle bir devlet ve hukuk anlayışının iktidarların anlayışı olamayacağını belirterek, bu düzenlemenin Anayasa'nın 35. maddesine aykırı olacağını, hukukun evrensel ilkeleri ile de çatıştığını kaydetti. Akay, "Hükümet her zaman yaptığı gibi yanlış bir yerden işe başlamaktadır, düğmeyi yanlış yerden iliklemektedir" diyerek, hükümetin halktan böyle bir yetki almadığını belirtti. Bu tasarının, insanların tasarruf ve mülkiyet hakkına yönelik bir saldırı olduğunu savunan Akay, kamu çalışanlarının buna karşı haklı reflekslerini yerine getireceğini söyledi.

Akay, kamu çalışanlarına da çağrıda bulunarak, "Sakın ola kimse bu taslak yasalaşacak diye emeklilik dilekçesini vermesin. Hükümetin amacı da zaten bir panik yaratarak, emekliliği hak etmiş olan kamu çalışanlarının emeklilik dilekçesini verdirmek suretiyle Aralık ayında kalan 15 gün süresinde kamu çalışanlarının bir kısmını emekli etmeye yöneliktir. Böyle bir düzenlemeyi kesinlikle yapabilmesi söz konusu değildir. Buna hükümetin gücü yetmeyecektir. Kamu çalışanları buna müsade etmeyecektir. Bizler bu düzenlemeyi engellemek için hangi bedeli ödememiz gerekiyorsa bu bedeli ödemeye hazırız" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber