Sekiz yılda 5 bin kadın intihar etti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Mart 2009 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sekiz yılda 5 bin kadın intihar etti, 600'ü cinayete kurban gitti

Anadolu Üniversitesi'nin 1998-2006 yılları arasında dış etkenlerle hayatını kaybeden kadınlarla ilgili yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Çalışma, Türkiye'de 8 yılda 5 bin 673 kadının intihar ettiğini, 599'unun ise cinayete kurban gittiğini gözler önüne serdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadınlarda intihar ve cinayet sonucu ölümleri araştırdıklarını belirten Doç. Dr. Semra Günay, "İntihar ve cinayet vakalarında daha çok genç nüfus risk altında. Çocuk yaşta cinayete kurban giden kadın sayısının artması sebebiyle acil önlem alınmalı." dedi.

Günay, intihar olaylarının sırasıyla Doğu Anadolu, Güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgeleri, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Marmara'nın güneyinde daha çok görüldüğünü vurguladı. Canına kastetmede ilk sırada yer alan Muğla'yı Van ve Ağrı'nın takip ettiğini kaydederek, şunları söyledi: "Muğla, Van, Ağrı, Muş, İzmir, Eskişehir, Ankara, Ardahan, Kars, Adana, Diyarbakır, Burdur ve Karaman, dar alanlı detaylı çalışmaların öncelikle başlatılması gereken iller. Doğu Karadeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu'daki kadınlarda intihar olaylarının artması nedeniyle durumu kontrol altına alıcı çalışmaların yapılması lazım. Artış oranının yüksek olduğu, Kars, Siirt, Balıkesir, Bingöl, Muş, Nevşehir, Denizli, Ankara, Çanakkale ve Sakarya'da acil önlem alınmalı."

Cinayetlerin çoğu büyük illerde işleniyor

Doç. Dr. Semra Günay'ın verdiği bilgiye göre kız çocuklarının cinayete kurban gitme oranları, 2004-2006 arasında arttı. Cinayet sonucu ölüm oranı yüksek olan illerin çoğu kıyı bölgelerinde toplanıyor. En yüksek ölüm oranı Gaziantep, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, İstanbul, Kırıkkale, Balıkesir, Kocaeli, Eskişehir ve Düzce'de görülüyor. Güney ve batıya doğru gidildikçe kadınlara yönelik cinayetler artış gösteriyor. En yüksek kadın cinayet artış oranı Ankara, İzmir, Balıkesir, Gaziantep, Bursa, Adana, Amasya, Antalya, Kocaeli, Siirt ve Osmaniye'de yaşanıyor. İntihar olayları hem sosyoekonomik düzey yüksek hem de düşük bölgelerde görülürken, cinayet vakaları daha çok sanayileşmiş, büyük nüfuslu illerde öne çıkıyor.

Duran Savaş, Sakarya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber