Akciğer kanserinin tetikçisi sigara

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2009 15:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kanser konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 1983 yılından beri 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. A. Kadri Çırak, Türkiye'de en fazla rastlanan kanser türünün akciğer kanseri olduğunu vurgularken, "Akciğer kanserine yakalanmamak için sigaradan uzak durun" dedi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri ilk sırada yer alıyor. İzmir'de yapılan bir çalışmada, akciğer kanseri görülme sıklığının erkeklerde yüz binde 61, kadınlarda ise yüz binde 5.1 olarak saptandığını belirten Başhekim Çırak, "Akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigaradır, bu nedenle akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Tüm çabalar sigaranın bıraktırılması ve sigaraya başlanmaması için verilmelidir" dedi.

Türkiye'de sigara içimi sıklığının dünya ortalamalarının oldukça üstünde (erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 24) olduğunun altını çizen Çırak, "Sigaraya başlama yaşı, süresi, günlük içilen miktar, sigaranın özellikleri (filtre, nikotin içeriği, puro, pipo içimi gibi) kanser geliştirme riskini etkiler ancak zararsız olan tütün ürünü yoktur. Kendi içmediği halde çevresinde sigara kullanılmasına bağlı sigara maruziyeti de akciğer kanserine neden olmaktadır" dedi.

Hastalarda en sık rastlanan şikayetlerin öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı balgam çıkarma, kemik ağrısı, halsizlik, güçsüzlük, hırıltılı solunum olduğunu belirten Çırak, "Özellikle üç ayı geçen, tedaviye yanıt vermeyen öksürük, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, nedensiz halsizlik, kilo kaybı yakınması olan sigara içen kişilere göğüs hastalıkları uzmanlarınca kontrol edilmelerini öneriyoruz" derken, tanı yöntemi olan bronkoskopiden, gelişen teknikler nedeniyle, korkulmaması gerektiğini de söyledi.

Akciğer kanseri tedavisinde en başarılı yöntemin cerrahi olduğunu söyleyen başhekim Çırak, hastaların şikayetlerini sigaraya bağlamaları nedeniyle geç dönemde müracaat ettiklerini ve sadece dört hastadan birine cerrahi tedavi uygulanabildiğini sözlerine ekledi. Erken tanı konulup tedaviye alınan hastalarda yaşam şansının yüksek olduğunu ve bu dönemde uygulanacak ameliyatla hastalıktan kurtulmanın mümkün olabileceğini, bu nedenle de "kansere bıçak vurulmaz" görüşünün çok yanlış olduğunu ifade eden Çırak, Göğüs Hastanesi olarak erken evrede cerrahi operasyonlarda çok başarılı olduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber