YÖK Başkan Vekili: ÜAK'ı daha fonksiyonel kılacak bir revizyon yapacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, Üniversitelerarası Kurul'u (ÜAK) daha fonksiyonel kılacak bir revizyon yapacaklarını söyledi.

ÜAK'ın mevcut yapısının konuları sağlıklı bir şekilde müzakere etmeye uygun olmadığını kaydeden Özgenç, "Bu ÜAK üyelerinin iradesinin bir ürünüdür. Kurulu etkisiz kılmak için, rağmenci olarak yapılan bir düzenleme değil." dedi.

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, YÖK Genel Kurulu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunu.

ÜAK'ın mevcut yapısının bir karar almaya, bir konuyu sağlıklı bir şekilde müzakere etmeye elverişli olmadığını söyleyen Özgenç, "ÜAK'ın bu şekilde yapılanmasının öngörüldüğü kanun metninin kabul edildiği tarihte, Türkiye'de 20 üniversite vardı. 20 rektör, 20 temsilci 40 kişiden oluşan bir kurul vardı. Bugün ise 130'un üzerinde devlet üniversitesine sahibiz. 260'dan az kurul üyesi yok." diye konuştu.

260 kişinin ayda bir ya da 2 defa biraraya gelerek bir konuyu yeterince tartışmasının, o konuya vakıf olmasının beklenemeyeceğini vurgulayan Özgenç, "Üniversitelerarası Kurul'u daha fonksiyonel kılacak bir revizyon düşünüyoruz. Bu ÜAK üyelerinin de iradesinin bir ürünüdür. Kurulu etkisiz kılmak için, rağmenci olarak yapılan bir düzenleme değil." dedi.

Harp Akademileri ve Polis Akademisi gibi kurumların ÜAK içinde temsil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Özgenç, konunun bu kurumların üniversitel olup olmaması ile ilişkili olduğunu anlattı.

"Bu kurumlar üniversitel bir kurum ise rektörleri ÜAK üyesi olacaktır." diyen Özgenç, Polis Akademisi'nin yönetimine dair hükümlerde problem olduğunu belirtti.

"Yönetimi akademisyenler tarafından gerçekleştirilmiyor, başkanı atama yöntemiyle iş başına geliyor." diyen Özgenç, şunları dile getirdi: "Bu şekilde bir düzenleme ile üniversite iddiasında olan bu kurumların, kuruluş kanunlarını değiştirmelerini hedefliyoruz. Burada harekete geçen, biz olmayalım, onlar olsun. Kendileri, biz üniversiteyiz, desin."

Özgenç şöyle devam etti: "Bir üniversitenin rektörü vardır, senatosu vardır. Bu kurumların da rektörü olsun, senatosu olsun. Rektör nasıl iş başına geliyorsa, bu kurumların başkanı da o şekilde göreve gelsin. Bir üniversite organlarına uygun bir yapılanma olursa, buyursun kurula gelsinler."

Özgenç, bu konuda ilgili kurumlarla görüştüklerini kaydetti.

ÜAK'a, yönetmelik çıkarma yönünde yetki veren hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyen Özgenç; ÜAK'ın YÖK'e danışmanlık hizmeti veren, özerk, akademik bir kurul olduğunu belirtti.

Özgenç, "Yönetmelik çıkarma değil, çıkartılan yönetmeliklerde görüşü alınacak. Daha çok görüş soracağız, daha çok görüşüne itibar edeceğiz." ifadesini kullandı.

ÜAK'ın yapısı konusunda, üye sayısını yarıya indirme dışında bir seçenek daha bulunduğunu anlatan Özgenç, "Üniversiteler, kuruluş sırasına göre 10'ar kişilik gruplar oluştursunlar. Bu 10'arlı gruplardan birer kişinin katılımıyla bir komisyon oluşsun ve ÜAK'ın bazı yetkileri bu komisyon marifetiyle yürütülsün. Bunu da ÜAK üyeleri ile paylaştık, reddedilmiş değil, hayır denmedi ama henüz daha karar aşamasına gelmiş değil." şeklinde konuştu.

Özgenç, böyle bir kararın kabul edilmesi halinde ÜAK'ın 130 kişiyle yılda birkaç kez, komisyonun ise daha sık toplanacağını kaydetti.

YÖK Başkan Vekili Özgenç: Üniversiteleri parçama yönünde alınan bir karar yok.

- YÖK Başkanı Vekili İzzet Özgenç, YÖK'ün üniversitelerin parçlanması ya da bölünmesi gibi bir kararının bulunmadığını açıkladı. Özgenç, "Çalışma için bir komisyon kuruldu. Üniversite rektörleri ile tek tek görüşeceğiz." dedi.

YÖK Başkanı Vekili İzzet Özgenç, bir üniversitede yüz yüze eğitim alan öğrenci sayısının ortalama 30 bin olmasının ideal olduğunu söyledi. Bu konuda alınan kararın da yüz yüze öğrenim görülen üniversitelerden 40 binin üzerinde öğrencisi olanlarda bir çalışma yapılmasının öngörüldüğünü belirten Özgenç, bu çalışmanın da sözkonusu üniversite yönetimiyle birlikte yürütüleceğini kaydetti. YÖK'te bu çalışmayı yapacak kişilerin belirlenerek bir komisyon kurulduğunu aktaran Özgenç şöyle devam etti: "Komisyonun başkanı da benim. Dün yapılan toplantıda, yüz yüze öğrenim görülen, öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan üniversite rektörleri ile tek tek görüşme kararı alındı. Rektörlerle tek tek konuşacağız, sorun var mı, fikirlerini alacağız. Bu fikirleri YÖK Genel Kurulu'nun bilgisine sunacağız. Sonra ne karar alınması gerekiyorsa, bu düşünülecek."

Özgenç, "Rektörler yönetimde sorun olmadığını söylerse, yine de bölünecek mi?" şeklindeki soruya ise, "Sorun olmayan yere müdehale ederseniz, oradan sıkıntı çıkar." yanıtını verdi.

"Yürütme kurulu üyelerinden bazılarına kira yardımı yapılacağı şeklinde haberler çıktı. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz olur mu?" şeklindeki soru üzerine, konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. "Böyle bir kurulda tam gün çalışmayı istemiyorum." diyen Özgenç, "Çünkü burada çalışmak benim üniversitedeki çalışmalarımı aksattı, kitap yazıyordum, o çalışmam da aksadı. Üniversitedeki görevlerimizin yanısıra, bu görevi sürdürebileceğim bir model oluşturulabilir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber