Sığla, her derde deva

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2009 11:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Doğayla Barış Çevre Eğitim ve Sanat Derneği Başkanı Yüksek Jeoloji Mühendisi Hakkı Çopuroğlu, nesli gün geçtikçe tükenmekte olan, Türkiye'de sadece Muğla'nın tatil cennetleri Dalaman, Köyceğiz ile Marmaris ilçelerinde bulunan Günlük (Sığla) ormanlarının, bir çok rahatsızlığın yanı sıra alzheimer ve kanser gibi hastalıklara iyi geldiğini iddia etti.

Hakkı Çopuroğlu, sığla ağaçları sayesinde Türkiye'nin her yıl 3 ile 5 milyar dolar gelir elde edeceğini de ileri sürdü. Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın (ÖÇKK), birer sivil toplum örgütü olan Tarımsal Kalkınma Vakfı ile Doğayla Barış Çevre Eğitim ve Sanat Derneği'nin aracılığıyla yürüttüğü ?Sığla eylem planı' kapsamında, Marmaris'te ?Sığla Eğitim Koordinasyonu Merkezi' açıldı. Açılışta, gazetecilere konu hakkında bilgi veren Tarımsal Kalkınma Vakfı Başkanı Yaşar Dostbil, eylem planı kapsamında, Türkiye'deki sığla ormanlarının haritasının çıkartıldığını belirterek şöyle konuştu: ?Maalesef, Türkiye'de şu anda tamamı Muğla ili sınırları içerisinde 1600 hektarlık sığla ormanı var. İşte eylem planının bu ikinci aşamasında, sığla ormanlarının rehabilite edilip, iyileştirilmesi, genişletilmesi, en faydalı şekilde kullanılması için köylü ve öğrencilere yönelik eğitim çalışmaları yürütülecek. Eskilerde 178 ton çıkarılırken şimdilerde 178 kilogram dahi elde edilemeyen sığla yağının üretiminin arttırılması hedeflenecek.

Çünkü, yağ veren sığla ağaçları dünya üzerinde sadece Türkiye'de var ve maddi olarak da çok değerli? Doğayla Barış Çevre Eğitim ve Sanat Derneği Başkanı Hakkı Çopuroğlu ise, yağı ve reçinesi Hipokrat döneminden beri sağaltıcı etkileri nedeniyle ilaç olarak da kullanılan, cildi yumuşatan, temizleyen, parfüm sanayinde sabitleyici görevi yaparak güzel kokuların uzun süre uçmamasını da sağlayan sığlanın insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu belirtti. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı örnek verdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal uykusuzluk çektiği dönemde, Okluk koyuna geldiğinde kendisine hazırlana hamakta, sığla ağaçlarının altında 6 saat çok güzel uyuduğunu ve bu yüzden buraya Cumhurbaşkanlığı konutunu yaptığını iddia etti. Sığla ormanlarının ve sığladan elde edilen ürünlerin, alzheimer ve kanser dahil bir çok hastalığa iyi geldiğini savunan Hakkı Çopuroğlu, ?Sığlanın yağı çok kıymetli. Bunun yanısıra sığla ağaçları, çevresine salgıladığı antioksidon pozitif iyonlar sayesinde, stres, alzheimer ve kanser gibi hastalıklara iyi geliyor. Bu tür hastalar, sığla ormanlarının bulunduğu yerlerde sağlığına kavuşabiliyor. Sığlanın daha geniş alanlara yayılarak, verimli şekilde kullanılması halinde, gerek sağlık turizmi, gerekse ilaç ve parfüm sanayi yoluyla Türkiye ekonomisine yılda 3 ila 5 milyar dolar katkı sağlayacaktır. İnanın bunlar, kesinlikle hayali rakamlar değil. Çünkü, insan, sağlığı mevzubahis olduğunda parayı düşünmez harcar? dedi.

Fotoğraf sanatçısı Mustafa Kılıç da, Sığla ağacının sadece Muğla bölgesinde yetiştiğini ve bu ağacın yağından midesi için şifa bulduğunu belirterek şunları söyledi: ?Sığla ağacı sadece Muğla bölgesinde yetişiyor. 10 yıl önce benimde midemde bir rahatsızlığım vardı. Marmaris'te yetişen sığla ağacının yağını bir köylüden aldım ve uzun süre kullandım. Bu yağı kullandıktan sonra şifa buldum ve midemdeki rahatsızlık geçti? diyerek Sığla ağacının korunması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber