Çenenizden ses geliyor ve sabah baş ağrısıyla mı kalkıyorsunuz?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Nisan 2009 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar çene ekleminde senelerce ağrı, ses, tıkırtı ve sabah baş ağrısı çeken pek çok kişinin, bu konuda hangi doktora başvuracağını bilemediğini söyledi. Bu süreçte hastaların KBB uzmanları, çene cerrahları hatta nöroloji uzmanlarının kapısını çaldığını anlatan diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, "Çene rahatsızlığı konusu, eklem uzmanı diş hekimlerinin branşıdır. Doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebiliyor." dedi.

Çene eklemi rahatsızlığı, çene eklemlerinin "tam açılmama", "hiç açılmama" yahut "çene açıldıkça yerinden çıkma" gibi fonksiyon bozukluklarını kapsayan bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Kışlaoğlu, bu rahatsızlığın daha çok genç ve orta yaşlarda görüldüğüne dikkat çekiyor. Rahatsızlığın kendini, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde gösterdiğini ifade ediyor. Rahatsızlık kimi kez klinik belirti vermeden yıllarca devam ederken, bazı zamanlarda insanları çok büyük sıkıntıya sokuyor.

Çene eklemi rahatsızlığının oluşmasında birçok neden bulunuyor. Farkında olmadan çene ekleminize ve yüz kaslarınıza aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, fizyolojik olmayan bir diş kapanışına sahip olmak, daha önceleri çene yüz bölgesinde bir travmaya maruz kalmak bu rahatsızlığa neden olabiliyor.

Çene eklemi için basit test

Aşağıdaki soruların üç veya daha fazlasına evet diyorsanız çene eklemi sorununuz olabilir

AĞZINIZI açtığınızda çene eklemlerinizden ses geliyor mu?

AĞZINIZI açıp kapamada, yemek yemede veya esnemede zorluk çekiyor musunuz?

BAZEN çenenizin kilitlendiğini hissediyor musunuz?

SABAHLARI uyandığınızda çene-yüz kaslarında ağrı hissediyor musunuz?

AĞZINIZI kapattığınızda dişleriniz birbirine temas ediyor mu?

EKSİK dişleriniz fazla mı?

ZAMAN zaman kapanışınızın değiştiğini hissediyor musunuz?

ÇİĞNEME sırasında zorluk çekiyor musunuz?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber