Babacan: Ekonomiyi canlandıran sektörlerde ÖTV ve KDV indirimi sürecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2009 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açıklanan yeni teşvik paketi ile ilgili tartışmalara cevap verdi. Babacan, harcama çekinin mevcut ekonomik yapıda doğru olmayacağını belirtirken, KDV ve ÖTV indirimlerinin ekonomiyi canlandıran sektörlerde devam edeceğini kaydetti.

Koç Müzesi'nde düzenlenen 'Kriz Varsa Çare de Var' toplantısına katılan Babacan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Harcama çeki verilecek mi?" sorusu üzerine Bakan Babacan, atılan her adımın makro dengelere zarar vermeyecek adımlar olması gerektiğini ifade etti. Hükümet olarak harcama çekini değerlendirdiklerini ancak şu andaki genel makro ekonomik yapı ve bütçenin böyle bir adımın atılmasına imkan vermediğini vurgulayan Babacan, "Bugünkü ekonomik yapıda harcama çeki uygulaması doğru değil. Önümüzdeki dönemde böyle bir uygulama olmayacak beklemeyin. Burada son noktayı koymak istiyorum." diye konuştu.

Açıklanan teşvik ve istihdam paketinin ilk etapta 250 milyon lira bütçeye yük getireceğini belirten Babacan, "Diğer teşvikler alacağımız ilave vergilerden, primlerden vazgeçmemiz anlamına geliyor. Ama ilave yatırım ve primlerden gelir gelecek. Bu dengeliyor. Paketin 3 milyar lira gibi yük getireceği belirtiliyor. Bunlar afaki şeyler. 250 milyon bütçeye yük getiren bir paket açıkladık." dedi.

Bazı sektörlerde vergi indirimi uygulamasının sonuçlarını ürün ürün ve sektör sektör değerlendirileceğini kaydeden Babacan, "Seçici olarak sonuçlarına bakıp uygulamanın sonuçları üretimi desteklediyse ekonomiyi canlandırdıysa vergi gelirlerini kazandırdıysa bazı ürünlerde devam edeceğiz bazı ürünlerde bitireceğiz bazı ürünlerde oranları değiştireceğiz." şeklinde konuştu. Bakan Babacan, Başbakan'ın 'para var' ifadesinin farklı noktalara çekildiğini belirterek, "Türkiye'nin kaynakları bol. Bundan 6 ay önce Türk vatandaşlarının yurt dışında 39 milyar dolar mevduatı olduğu belirlendi. Bunun 6 milyar dolara yakını azaldı. Büyük ihtimalle Türkiye'ye girdi." diye konuştu.

TOBB BAŞKANINDAN 'PARA VAR' AÇIKLAMASINA DESTEK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Başbakan'ın 'para var' açıklamasına sahip çıktı. Harcama çekini savunan Kamu-Sen'in Üreten Türkiye Platformun'daki üyeliğini devam ettiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, harcama çeki konusundaki görüşlerinin sürdüğünü hükümetin son açıkladığı pakette yer alan toplum yararına işlerde çalışması teşvikinin dar gelirliyi harcamaya teşvik edeceğine işaret etti. Para meselesinde üç kesimin bulunduğuna vurgu yapan Başkan, "Kriz var korku olunca insanlar tüketmiyor. Esnaf tüccar sanayici ve işçi işini kaybediyor. 72 milyon ağlıyor. Parası olan tüketen kesim var. Parası olup almayan kesim var. Bunu en güzel araba satışlarında gördük. Ocak ayındaki otomobil satışı 13 binden 36 bine çıktı. Taşıt alım kredi stoğu ise azaldı. KDV ÖTV indirimi evdeki tasarrufu harcamaya itti." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber