Işıkara: Tüm faylarda hareketlilik var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2009 23:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara'da potansiyel deprem tehlikesi olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Işıkara, İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği tarafından düzenlenen ''Afet Risklerinin Azaltılmasında Yeni Yaklaşımlar'' konferansı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin her yerinde deprem beklentisi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:

''Topraklarının yüzde 98'i her an depreme maruz kalabilecek bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hep söylüyorum. Deprem gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. 109 yıllık istatistiklere baktığınızda, 5 ve 5.9 büyüklükleri arasındaki depremler ülkemizde 2 ayda bir, 6 ve 6.9 büyüklükleri arasındaki depremler yılda bir, 7 ile 7.9 büyüklükleri arasındaki depremler de 8-9 yılda bir olabiliyor. Bu Türkiye'nin deprem gerçeği.''

Depremle yaşamanın en önemli ve vazgeçilmez yolunun güvenli binalar yapmak olduğunu anlatan Prof. Dr. Işıkara, ''Toplumda 'Deprem olacak mı' sorusuna ilginin kökenine inerseniz, buna Malatya da dahil, kimsenin yaşadığı binaya güvenmediğini görürsünüz. Güvenli yapıda yaşarsanız o deprem olursa olur. Deprem öldürmez, binalar öldürür'' dedi.

Prof. Dr. Işıkara, Marmara Bölgesi'nde olası deprem beklentisine ilişkin soru üzerine de ''Marmara, Türkiye'nin ilgisinde olan bir yer. Marmara'da da potansiyel deprem tehlikesi var. Er veya geç bir deprem olacak. Ama ne zaman olacak bilemiyoruz. Her gün bu depreme yaklaşıyoruz'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber