Tapu bürokrasisi yıkılıyor

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ni (TAKBİS) bu yıl Türkiye geneline yayacak. TAKBİS'in ülke genelinde uygulanmasıyla, şahısların tapuya kayıtlı taşınmaz malvarlığı tek bir 'tık'la öğrenilecek.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla Çankaya'da başlattığı Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ni (TAKBİS) bu yıl Türkiye geneline yaymayı planlıyor. TAKBİS'in ülke genelinde uygulanmasıyla, şahısların tapuya kayıtlı taşınmaz malvarlığı tek bir 'tık'la öğrenilecek.

Özellikle TBMM Soruşturma veya Araştırma Komisyonları, taşınmazlarla ilgili ihtilaflara bakan mahkemeler ve bankaların, dava veya araştırma konusu kişilerin taşınmaz malvarlığının tespiti için tapuya verdikleri dilekçelerin cevabı aylarca beklenmeden alınabilecek, 10 milyar lirayı bulan yazışma masrafları da tarihe karışacak.

Geçen yıl sadece TBMM'den 500 adet malvarlığı tespiti için dilekçe gönderildiğine dikkat çeken Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, bir yıl içinde binlerce malvarlığı tespitine ilişkin dilekçe ile karşılaştıklarını ve cevaplarını vermek için 1003 Tapu Müdürlüğü ile yazıştıklarını kaydetti. Yetkililer, yeni sistemle bu karmaşanın sona ereceğini söylediler.

Yabancılara gayrimenkul satışında kontrol

Pilot bölge olarak seçilen Çankaya'da olumlu sonuç veren TAKBİS projesinin ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla, yabancılara mülk satışının da anında kontrol edilmesinin mümkün olacağı belirtildi. Yabancılara mülk satışının "Milli Güvenlik" açısından ülkeyi tehdit edip etmediği, taşınmaz satışının hangi yörelerde hareketlendiği ve yoğunlaştıkları konusunda geniş bilgiye erişilebilecek.

TAKBİS, bürokrasi duvarını nasıl yıkacak?

Projeyle, şu hedeflere ulaşılması amaçlanıyor:

Mali suç araştırmaları ve mal varlığı sorgulamaları tek merkezden yapılacak, mali suçlarla ilgili sorgulamalar en kısa sürede sonuçlandırılacak, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede devletin etkin denetimi sağlayacak.

Memur inisiyatifini ortadan kaldırarak işlemlerin yasal mevzuata uygunluğu ile vatandaşa en kısa sürede ve doğru sonuç sağlanarak, devletle vatandaş arasında güven duygusu geliştirilecek

Herhangi bir kamu kuruluşu için taşınmaz ile ilgili stratejik konularda anlık istatistiki sonuçlar üretilecek.

Tarım bilgi sistemine ve Doğrudan Gelir Desteğine esas Çiftçi Kayıt Sistemine doğru ve güncel bilgi altlığı oluşturulacak.

Vatandaşın kendi evinden, işyerinden veya internet cafelerden sahip olduğu taşınmazla ilgili en son bilgileri görmeleri, başvuru öncesinde tapu ve kadastro işlemleri ile ilgili bilgi ve belge edinmeleri sağlanacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber