Botaş, ikiye bölünüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaz sektörünün lideri olan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş), ikiye bölünüyor. Doğalgaz anlaşmalarının sona ereceği bir döneme denk gelen bölünmeyle, şirketin yeni anlaşma yapmasına imkan verilecek.

Zaman'ın Enerji Bakanlığı çevrelerinden edindiği bilgiye göre bölünmeyle kurum, Doğalgaz Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (Gaztaş) ve Doğalgaz Taşıma Anonim Şirketi (Dotaş) adıyla iki ayrı şirket olacak. Şirketlerden birisi, bütün doğalgaz anlaşmalarını devir alırken diğeri doğalgaz taşımacılığı yapacak.

Doğalgaz sektöründe pazarın liberalleşmesi için 2001'de Doğalgaz Piyasası Kanunu (DPK) çıkarıldı. Kanun, 2009 yılına kadar kamu şirketi Botaş'ın elindeki kontratların, yüzde 20'ye düşünceye kadar özel sektöre devredilmesini öngörüyordu. İhaleye çıkan şirket ancak elindeki kontratların yüzde 10'unu devredebildi. Enerco, Bosphorus, Avrasya ve Shell Gas, 4 milyar metreküplük gaz kontratını devir aldı. Diğer kontratlara talep gelmeyince anlaşmalar kamunun elinde kaldı.

İlk doğalgaz anlaşmasının sona ermesine kısa bir zaman kala, doğalgaz ithalatı kamu ve özel sektör şirketleri için tamamen serbest bırakılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Doğalgaz Piyasası Kanunu'yla ilgili değişiklik çalışmalarında son aşamaya gelindi. Düzenlemeyle kamu şirketi Botaş'ın yeniden anlaşma yapmasının önü açılıyor. Halen yürürlükte olan kanuna göre kamu şirketleri yeni bir gaz anlaşması yapamıyor.

İSMAİL ALTUNSOY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber