Memurlar, arkadaş baskısıyla sendikalara üye oluyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık çalışanlarının yüzde 65'i sendika yöneticilerinin sendikalaşma oranlarının artırılması için yeterince çalıştıklarına inanmadığını düşünüyor. Sendikalara üye olanların yüzde %46,8'sının ise arkadaş baskısı nedeniyle sendikalara üye olduğu ortaya çıktı.

...

Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Tüm Sağlık-Sen) tarafından yapılan araştırma, sağlık çalışanlarının sendika yöneticilerine güvenmediğini ortaya koydu.

Sendika tarafından bin 550 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yüzde 65'i sendika yöneticilerinin sendikalaşma oranlarının artırılması konusunda yeterince çalışmadıklarına inanıyor.

Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının %55,2'sinin sendikaya üye olmadığı, %44,8'inin üye olduğu görülmektedir.

Katılımcıların "Sendikaya üye olmanızda etkili olan nedir?" sorusuna %17,8'i "sendika ile ilgili kendi araştırmalarım", %5'i "sendika ile ilgili broşürler", %15,5'i "sendikaların yapmış olduğu faaliyetler", %10,1'i "sendikal kazanımlar", 45,8'i "arkadaş, aile ve çevre önerisi" şeklinde cevap verirken, %5,8'i bu soruyu cevapsız bıraktı.

Sendikaya üye olan çalışanlardan %55,5'i 'ü "hak ve çıkarlarını korumak ve sendikal mücadeleye katkı sağlamak" için, %5,2'si sendikadan avukatlık hizmetleri almak için, %2'si kendisine sosyal bir ortam oluşturmak için, %17,8'i sosyal ve ekonomik hakları konusunda kendisini geliştirmek amacıyla, %13,8'i ise diğer amaçlarla üye olduklarını belirtiyor.

ÇALIŞANLAR BASKI ALTINDA

Sendikaya üye olan çalışanların 35,8'i sendikaya üye olmaması yönünde herhangi bir baskıya maruz kalmadığını, %2,3'ü yöneticilerden, %46,8'si arkadaşlarından, %5,2'si sendika temsilcisinden, %5'i aile fertlerinden üye olmaları için baskıya maruz kaldığını belirtiyor.

Üye olan çalışanlardan %16,5'i mevcut sendikalarının işverene karşı haklarını koruduğunu, %19,1'i haklarının korunmadığını ve daha iyi bir sendika bulursa geçmek istediğini, %40,7'si memnun olmadığını ancak diğer sendikaları da beğenmediğini, %16,7'si fikri olmadığını ortaya koydu.

Araştırmaya katılan üyelerin %1,6'sı mevcut sendikaları sendikal mücadele yönünde yeterli bulduğunu, %77,7'si yeterli bulmadığını, %19'1'i kısmen yeterli bulduğunu ifade etti.

SENDİKALAR DEMOKRATİK DEĞİL

Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarından %7'si sendika başkanlarının ve yöneticilerin sendika içi seçimlerde yeterince demokratik davrandıklarını, %35,7'si demokratik davranmadıklarını, %55,9' u kısmen demokratik davrandıklarını düşündüğünü kaydetti. Sağlık personelinin %5,5'i sendikaların memurların haklarını koruduğuna inandığını, %57,9'u inanmadığını, %34,6'sı kısmen inandığını belirtti.

GÜVEN SORUNU AŞILMALI

Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, anket sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada, sendikaların kendilerini siyasi çarkın içerisinden çıkaramamaları nedeniyle çalışanların haklarını savunamadığını belirterek "her sendika bir siyası partinin yanında yer almış, çalışanların haklarını savunma işi hep geri planda kalmıştır. Hiçbir zaman sendikalar arasında birlik beraberlik sağlanamamıştır. Bu nedenle Yeni bir oluşuma, yeni bir sendikacılık anlayışına ihtiyaç duyulmuştur. Bütün sendikalar aynı amaç için ve aynı işlevi yerine getirmek amacıyla kurulmuş olsa da, aralarında çıkar çatışmaları yaşamaktadırlar" dedi.

Erözgün'ün açıklaması şöyle:

"Sendikalara üye olmayanların söyledikleri tek neden sendikalara karşı güvensizlikleri. Kurulan her sendika önce çalışanların haklarını savunmayı amaç edindiklerini söylüyorlar, daha sonra da kendilerini düşündüklerini, işverenin yanında olduklarını görüyoruz. Çalışanların kuruluş amaçlarını unutup siyaset yapan, hala kendi şahsi çıkarları peşinde koşan, üyesini değil de işvereni koruyan, arkadaş, ahbap ilişkisi içerisinde olan sendikalara üye olmaları ve güvenmeleri beklenemez. Kısacası sağlık çalışanlarının her zaman haklarını koruyacak, haklarını alacak, güvenebilecekleri yenilikçi sendikalara ihtiyaçları var. Biz Tüm Sağlık-Sen olarak bu güveni kazanacağımızı düşünerek adımlarımızı sağlam atıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber