Doğalgazda ventilasyon uyarısı

Haber Giriş : 08 Ocak 2005 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KOMBİ CİHAZININ BULUNDUĞU YERDEKİ HAVALANDIRMAYI KAPATMAYIN!

İki polis memurunun ölümüne neden olan doğalgaz zehirlenmesine, güvenlik sensörü bulunmayan kombinin ve hava ventilasyonunun kapatılmasının yol açtığı açıklandı

DOĞALGAZ sızıntısı Altındağ'da yaşayan Çevik Kuvvet polisleri Remzi-Elif Çakmak çiftinin hayatını kaybetmesine neden olunca, gözler yeniden kombilere çevrildi. Çakmak çiftinin hayatına mal olan doğalgaz zehirlenmesiyle ilgili olarak EGO uzmanları tarafından yapılan ilk inceleme tamamlandı, inceleme sonucunda 22 yaşındaki polislerin ölümüne sensorsuz kombinin neden olduğu belirlendi. EGO uzmanlarının yaptıkları incelemeye göre eski tip olan ve ısıtma sisteminde kullanılan kombide, bacanın dumanı çekmemesi, alevin sönmesi gibi durumlarda devreye girerek gazı kesici sensor yoktu.
Çakmak çiftinin kullandığı kombinin alevinin sönmesine ise soğuk gelmesin diye hava ventilasyonunu kapatmalarının neden olduğu belirlendi. Hermetik olmayan bacalı kombiler için hayati önemi olan hava ventilasyonu kapatılınca kombinin bulunduğu bölümde oksijen tükendi ve ardından alev söndü. Eski tip kombide sensor de bulunmayınca doğal gaz hızla eve yayıldı ve vergi iade zarfı dolduran Çakmak çifti zehirledi.

ÇOK HIZLI ZEHİRLİYOR
Doğal gaz yeraltından çıkarıldığında kokusuz bir gaz. Ancak evlerde kullanımında, olası sızmalarda fark edilsin diye ağır şekilde kokulandırılıyor ve hemen fark ediliyor. Çok hızlı zehirlediği belirtilen gazın, yayıldığını
fark edinceye kadar iki polisin bilincini kaybettiği sanılıyor. EGO uzmanları ise eski tip kombi kullananları uyarıyor. Sensorun bulunmasının ölümcül kazalara neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu tip kombilerin değiştirilmesini ya da kullanılması zorunluysa havalandırmanın çok dikkatli yapılması gerektiğini vurguladı.
Bacalı kombiler için havalandırmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun için mutlaka bir ventilasyon bulunması gerektiğini belirttiler. Ventilasyonun zaman zaman soğuk geliyor diye kapatıldığı belirtilirken, hiçbir şekilde havalandırma araçları-
nın kapalı olmaması gerektiğinin altı çizildi. Ventilasyonun açık olması sensorlu cihaz kullanılmasının şart olduğunu belirten EGO uzmanları, gaz kokusuna duyarlı filtrelerin ise yeterli olmayacağı inancında. Filtrelerin her türlü kokuya alarma verdiğini, bir yıllık ömürleri olduğunu belirten uzmanlar, "Bunun yerine yetkili servislerin elinde bakımı yapılmış baca ve kombiler kullanılmalı. Emniyet mekanizmaları bulunanlar tercih edilmeli" diye konuşuyor.

ESKİ TEKNOLOJİ
Ancak Ankara'nın doğal gaza ilk geçen bölgelerinin çoğunda eski tip kombilerin kullanıldığı ve bir bölümünün halen kullanılmaya devanı edildiğine de dikkat çekiliyor. Esat, Aydınlıkevler, Ayrancı gibi bölgelerde eski tip teknoloji ürünü olan çok sayıda kombi hala kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber