Mahkeme, darbe planlarının TSK'ya sorulmasına karar verdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Eylül 2009 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2. Ergenekon davasının dünkü duruşmasında önemli bir gelişme yaşandı. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Tuncay Özkan'ın isteği doğrultusunda, Ergenekon iddianamesinde bahsedilen darbe iddialarını gündeme getirdi.

Pekgüzel, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, "TSK'da 2002-2009 yılları arasında darbe girişimi olup olmadığının" sorulmasını talep etti. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bu talebi yerinde buldu. Mahkeme, ikinci iddianamede geçen Sarıkız, Yakamoz, Ayışığı ve Eldiven kod adlı darbe planlarına ilişkin Genelkurmay'da bilgi ve belge var ise istenmesine karar verdi. Heyet, askeriyeye, 'belirtilen tarihler arasında TSK içerisinde darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığı konusunda inceleme, soruşturma yapılıp yapılmadığını' da soracak.

Mahkeme dünkü duruşmada, sanıklardan Durmuş Ali Özoğlu'nun talebini de haklı buldu. Bu doğrultuda, Gazi olaylarıyla ilgili 15 Mart 1995'te Bakanlar Kurulu'na sunulan 'gizli' raporun incelenmesi kararlaştırıldı. Raporun mahkemeye gönderilmesi için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazılacak.

İkinci Ergenekon davasının 7. duruşması dün Silivri'de gerçekleştirildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcılar tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi. Mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, taleplere ilişkin görüşlerini açıklamak üzere Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'e söz verdi. Pekgüzel, mahkemenin aldığı 'Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında ne gibi bir işlem yapıldığının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sorulması, telefon görüşmelerinin de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan istenmesi' yönündeki kararın geri alınması yönünde avukat Kanadoğlu'nun avukatı Hasan Fehmi Demir tarafından talepte bulunulduğunu kaydetti. Kanadoğlu'nun bu davanın taraflarından olmadığını ifade eden Pekgüzel, bu talebin reddedilmesini istedi. Pekgüzel, ayrıca sanıklardan Tuncay Özkan'ın talebi doğrultusunda, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, 2002-2009 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde darbe girişimi olup olmadığının sorulmasını, olmuşsa ilgili belgelerin istenilmesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi kabul etti. Mahkeme, yine Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, iddianamede belirtilen ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından hazırlandığı ileri sürülen 'Sarıkız-Ayışığı, Eldiven ve Yakamoz' adlı darbe senaryolarıyla ilgili mevcut olduğu takdirde her türlü bilgi ve belgenin gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca sanıklardan Durmuş Ali Özoğlu'nun talebi doğrultusunda Gazi olaylarıyla ilgili 15 Mart 1995'te İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan 'gizli' raporun incelenmek ve iade edilmek üzere istenmesine karar verdi. Kanadoğlu'nun talebi ise reddedildi. Duruşma, 12 Ekim Pazartesi günü saat 09.30'a ertelendi.

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün 'tanık' olarak alınan ifadesi üçüncü Ergenekon iddianamesinin giriş bölümünde yer almıştı. Hilmi Özkök, ifadesinde eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ergenekon sanığı Mustafa Balbay'a ait günlüklerde geçen birçok toplantı ve olayı doğruladı. Sadece 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' kod isimli darbe planlarından 2004 yılı bahar ayları içerisinde haberinin olduğunu anlattı.

BÜŞRA ERDAL İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber