Bebeklerin hissettiği acı, yetişkinlikte acıya duyarlılığı azaltabilir

Haber Giriş : 30 Eylül 2009 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşamlarının ilk evresini yenidoğan yoğun bakım ünitesinde geçiren bebeklerin acıya duyarlılığının daha sonra azalabileceği ortaya çıktı.

?Frontiers in Behavioral Neuroscience? dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırma, yenidoğan evresinde beynin acıyı algılamayla bağlantılı bölgesindeki bir travmanın yetişkinlikte acı algısını değiştirebileceğine ışık tuttu.

ABD'nin Georgia Üniversitesinden Jamie LaPrairie ve Anne Z.Murphy, laboratuvar ortamında doğum sırasında bu tür bir travmaya maruz bırakılan yetişkin farelere bazı ilaçlarda bulunan ?nolokson? maddesini verdi. Nolokson verilen fareler acıyı algılamadı ve ?yarası olmayan? fareler gibi davrandı. Bu farelerin vücudunda morfin gibi etki gösteren kimyasal madde opioid seviyesinin normalden iki kat fazla olduğu görüldü. Dolayısıyla bu farelerin acıya daha az duyarlı olduğu fark edildi.

Yetişkin farelerde endorfin (vücudun salgıladığı doğal morfin) salgılarında artış olsa da morfin gibi ağrı kesicilerin etkili olması için gerekli olan opioid alıcılarında çok büyük azalma belirlendi. İnsanların katıldığı araştırmalar da aynı sonucu verdi. Araştırma sonuçları, yoğun bakım ünitesinde bebeklerin ne kadar fazla ağrı çekerse morfine o kadar az duyarlı hale gelebileceklerini gösterdi. Fransız ?Le Nouvel Observateur? dergisinde de yer alan makaleye imza atan bilim adamları, sonuçların yeni doğan bebeklere ameliyattan sonra ağrı kesici verilmesine ilişkin tezleri güçlendirdiğini vurguladılar. Murphy, ?acının giderilmesinin gerekli olduğunu? belirterek, sanılanın aksine yeni doğan bebeklerin de acıya duyarlı olduğunu, bu dönemde de merkezi sinir sisteminin acıya tepki verdiğini, araştırmanın acıya ilişkin deneyimin yetişkinlikte beyni etkileyebileceğini gösterdiğine? dikkati çekerek, ?acı duymanın, vücutta bir şeyin yanlış olduğunu gösteren bir uyarı işareti olması açısından önem taşıdığını, örneğin elin çok sıcak suya temas etmesi durumunda acının dokuların zedelenmesinden önce eli çekmek gerektiği uyarısında bulunduğunu? ifade etti.

Bilim adamları şimdi, acının uzun vadede stres ya da öğrenme üzerindeki etkilerini araştırıyor.

Yoğun bakıma alınan bebekler günde ortalama 14-21 müdahaleye maruz kalabiliyor. Tüm bu acı veren müdahaleler genellikle ağrı kesici verilmeden yapılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber