Boğaziçili öğretim üyeleri afla gelenler için YÖK'e itiraz etti

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Ekim 2009 09:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Polis Akademisi ve TSK'nın eğitim kurumlarından atıldıktan sonra afla okula gelen öğrencilere itiraz etti: Fırsat eşitsizliği oluyor

İSTANBUL- Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, Polis Akademisi ve Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı eğitim kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrencilerin devlet üniversitelerine yerleştirilmesinin fırsat eşitsizliği yarattığını vurgulayarak, YÖK'e itirazda bulundu. Uygulamanın durdulmasını isteyen 128 akademisyen kararla akademik özgürlüğe zarar verildiğini savundu.

28 Ekim 2008 tarihli 5806 sayılı kanunla ?Yükseköğretim Kanunu' na' ? Geçici Madde' eklenerek, TSK'ya bağlı yüksek öğrenim kurumları ile Polis Akademisi 'nde öğrenci olup ilişiği kesilenlerin YÖK'ün belirlediği bölümlere yerleştirilmesinin önü açılmıştı. Tartışma yaratan uygulama sonrasında TSK ve Polis Akademileri'nde okurken ilişiği kesilen öğrencilerden 672'si son çıkan aftan yararlanmak isteyerek YÖK'e başvurmuştu. YÖK, bu öğrencilerden 20'si Boğaziçi Üniversitesi' ne, 45' i İTÜ' ye, 18' i ise ODTÜ' ye yerleştirmişti. YÖK'ün oluşturduğu komisyon öğrencilerin ders başarılarını incelemiş, üniversiteler 2008 taban puanlarına göre sıralanmıştı. Not cetvelinde puanları en yüksek olan öğrenciler, 2008 taban puanına göre puanı en yüksek bölüme yerleştirilmişti.

Uygulamaya karşı çıkan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri bir dilekçe yazarak YÖK'e itirazda bulundu. 128 öğretim üyesinin imzasının bulunduğu dilekçede şöyle denildi:

?Bu yerleştirme, üniversitelerin lisans programlarına yerleşmenin üç yöntemi olan ÖSYM, dikey geçiş ve yatay geçiş usül ve esaslarına uymamaktadır. Bazı üniversitelerimize çok iyi puanlarla bile kontenjan kısıtlaması yüzünden girememiş binlerce öğrencinin hakkı yeniliyor. Yerleştirilen bu öğrenciler, yatay ve dikey geçişle kabul edilememiş olan başka öğrencilerin de önüne geçmiş olacaklardır. Bu uygulamanın, genel olarak yasa ve uygulamalarda eşitlik ilkesini, eğitimde fırsat eşitliğini çiğnediği görüşündeyiz. Bu karar üniversite kurullarında görüşülmeden alınmıştır. Bu yerleştirme üniversitelerimizin akademik kalitesine de zararlar vermektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber