Saatler 1 saat geri alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2009 06:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz saati uygulaması sabit kalmadı, saatler geri alınıyor

Enerji Bakanlığı, gün ışığından daha çok yararlanmak ve enerji tasarrufu için ileri saat uygulamasının 2009'dan itibaren sürekli hale geleceğini açıklamıştı. Bakanlar Kurulu konuyla ilgili bir türlü karar veremeyince 25 Ekim Pazar günü saatleri yine geri alacağız

Türkiye bir kez daha saatlerini geri alıyor. Yaz saati uygulamasının sürekli hale getirilmesi konusunda Enerji Bakanlığı'nın hazırlığını yaptığı çalışmayla ilgili hükümet bir karar çıkarmadığı için yaz saati uygulaması bu yıl da sona erdirilecek. 25 Ekim Pazar günü saat 04.00'de saatler 1 saat geri alınacak. Saatlerin 1 saat ileri alındığı yaz saati uygulaması 29 Mart 2009 tarihinden bu yana sürüyordu.

1 yıl geçiş süreci lazım

Enerji Bakanlığı, ?ileri saat uygulaması?nın 2009 yılında sürekli hale geleceğini açıklamış, saatlerin bir daha geri alınmayacağını ilan etmişti. Bakanlık bu kararla Türkiye'nin yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlayacağını hesaplayarak konuyla ilgili kararı Bakanlar Kurulu'na göndermişti. Ancak Bakanlar Kurulu bu konuda bir türlü karar veremeyince bu yıl da saatlerin geri alınması gündeme geldi.

Bakanlar Kurulu bu kararı çıkartsaydı, uygulamaya geçmeden önce havayolları, banka, borsa gibi uluslararası işletmecilik yapan kuruluşların yeni düzene uyum sağlaması için en az 1 yıl geçiş süresi vermesi sözkonusu olacaktı.

300 milyon TL'lik tasarruf sağlıyor

Enerjİ Bakanlığı'nın ısrarıyla uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda, Türkiye'nin yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlayacağı hesaplanıyor. Bunun parasal karşılığının ise 300 milyon lira olacağı tahmin ediliyor. Bunun büyük sayılabilecek bir santralin üretimine denk geldiği belirtilirken örneğin Ilısu'da kurulacak olan Yusufeli Barajı'nın yılda 1.7 milyar kwh elektrik üreteceği hatırlatılıyor.

AB ülkelerinin tamamı yaz saati kullanıyor

Yaz saati uygulamasını ABD, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin tamamı, Avustralya ve Rusya kullanıyor. Arap yarımadası, Afrika kıtasının bir bölümü ve Uzakdoğu'daki bazı ülkeler ileri saati uygulamıyor. Çin, Japonya, Güney Amerika'nın büyük bölümü ve Orta Asya'daki birçok ülke ise önce uygulayıp sonra vazgeçti. Türkiye'de yaz saati uygulamasının başlangıç tarihi 1923'e kadar uzanıyor. İleri saati ilk kez 1923'te uygulayan Türkiye, 1940'a kadar ara verdi. 1940'tan sonraki dönemlerde de kısmen uygulamaya ara vererek devam etti. En son 1978-1983 tarihleri arasında yaz saati uygulamayıp sabit saat sistemi kullanıldı. Günlük 2 saat olarak uygulanan yaz saatine, 1984'te ilgili kanunda yapılan değişiklikle bir saat sınırı getirildi. Halen yürürlükteki kanunun 2. maddesinde, ?Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir? hükmü yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber