Uzmanlar, Sağlık Bakanının uyarısını yerinde buldu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Ekim 2009 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ'ın önceki gün, ?Domuz gribi salgını Şubat'ta pik yapacak, binlerce kişi ölebilir. Aşı yapılmalı? sözlerine uzmanlar destek verdi

Salgın çok ciddi ölümler artabilir uyarılar yerinde

Bakanın verdiği alarmı destekleyenler de oldu. Bazı uzmanlar, salgın riskinin küresel boyutta ve çok büyük olduğuna dikkat çekerek, ?400 bin vakayı etkilemiş, 4 binden fazla ölüme neden olmuş bir hastalık için böylesi uyarılar yapılması çok yerinde. Vatandaş dikkate almalı? dedi

Program uyarıcı halk bilgileniyor

* Prof Dr. Levent Akın (Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı): Halkın aralık ayında pik yapması beklenilen domuz gribi salgınına karşı uyarılıp şimdiden bilinçlendirilmesi gerekli. Salgın tüm Türkiye'yi sardığında bu iletişim programı uyarıcı olmaktan çıkacak ve halkı doğrudan direktiflerle yönlendirecek. Şu an yapılan her şey koruyucu önlemlerdir. Halka salgın olabilir dikkat edin uyarılarıdır. Kişisel koruyucu önlemlerin ciddiye alınması ve vatandaşın gündemine girmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı uyarıları iletişim uzmanlarıyla çalışması doğrultusunda yapmaktadır. Bugün yapılan basit uygulamaları halk benimsemelidir ki daha ileri aşamalarda az sorun yaşayalım. Tüm dünyada önlemler böyle gerçekleşir. Aralık'ta domuz gribi salgını Türkiye'de yükselecektir, şimdiden bunun önlemini almak en doğru ve bilimsel uygulamadır.

Bakanlığın yöntemi doğru

* Prof Dr Serhat Ünal (Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı): Kuzey yarım küre için grip mevsiminin başladığı bu aylarda uyarılar her zaman yapılır. Domuz gribi riski ve tehlikesi de göz önüne alındığı zaman Sağlık Bakanlığı halkı bu konuda doğru yöntemlerle uyarıyor. 400 bin vakayı etkilemiş, 4 binden fazla ölüme neden olmuş bir hastalık için böyle uyarılar yapılması çok yerinde. Bakanlık bugüne kadar kuş gribi deneyimini de katarak domuz gribiyle iyi mücadele etti, bugün de uyarılar ve önlemlerle şimdiden mücadeleyi sürdürüyor. Vatandaşlarımız Ekim-Mart ayları arasında Sağlık Bakanlığı'nın tüm uyarılarına dikkat etmeli ve ciddiye almalıdır. Bu uyarılar ileride domuz gribinin ülkemizi daha az etkilemesine neden olacak koruyucu önlemlerdir.

Avrupa aşıya çoktan başladı

* Prof. Dr. Rıza Durmaz (Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı): Politikacılar sağlık ve enfeksiyon konularında geç açıklama yaptıkları zaman açıklamalarının değeri kalmıyor. Bu yönüyle Sağlık Bakanı'nın açıklaması bir açıdan politik. Ancak diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (domuz gribi konusunda önlem alınmazsa sonucu gribin yayılacağı ülkelerde pahalıya mal olabilir ve insan kaybı büyük olur uyarısı yapıyor. Fransa ya da Almanya gibi ülkeler domuz gribi aşı programlarına çoktan başladı. Sağlık Bakanı Akdağ'ın belirttiği olası insan kaybı rakamları da bilimsel verilere dayanıyor. Yani açıklama erken değil tam yerinde ve zamanında yapılmıştır.

Uyarı yapmanın hiçbir zararı yok

* Prof Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı, Pandemi İzleme Bilim Grubu Üyesi): Türkiye'nin pandemik influenza (grip salgını) acil durum planı vardır. Bu plan doğrultusunda ülkemizde domuz gribinin yayılma hızı, tahmini bulaşma ve ölüm rakamları projekte edilmiştir. Bakan'ın açıkladığı ve vatandaşları uyardığı rakamlar bu plan çerçevesindedir. Tüm dünyada ilgili sağlık otoriteleri -Türkiye'den az da olsa- bu konuda açıklamalar yapıyor. Aslında şimdiden bu uyarılar için erken. Dünya Türkiye'deki kadar H1N1'e odaklanmış durumda değil. Uyarı yapmanın bir zararı yok, hiç yapılmamasından daha iyi. Asıl uyarılar domuz gribi aşısı Türkiye'ye gelince yapılmalı önlemler de hastalık Türkiye'yi vurunca arttırılmalıdır. Özellikle Kasım, Aralık ve Ocak aylarında Sağlık Bakanlığı'na bugünkü performanslarından daha fazla iş düşüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber