Öğrenciler, üniversite sınavının iki haftalık zaman diliminde yapılmasını istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) lise üçüncü sınıfta okuyan öğrencilere yönelik yaptığı anket çalışmasında öğrencilerin yüzde 76.8'i üniversite sınavının iki hafta içinde yapılmasını talep etti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sınavının hangi zaman diliminde yapılacağına yönelik MEB'ten görüş istedi. Bunun üzerine MEB, lise üçüncü sınıfta okuyan yaklaşık 113 bin öğrenciye elektronik ortamda anket yaptı.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 76.8'i, üniversite sınavının iki haftalık zaman dilimine yayılmasını istedi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, anketten çıkan sonucun ÖSYM'ye gönderileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın domuz gribi sebebiyle okulların erken tatil edileceği seçeneğinin masalarında olduğu yönünde açıklamasını da değerlendiren Çubukçu, Sağlık Bakanı'nın mevcut durum konusunda bir çerçeve çizdiğini belirtti. Şu an salgın olmadığına dikkat çeken Çubukçu, Aralık ayında olası salgına karşı Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Bakan Çubukçu, Kasım ayında alınacak öğretmen sayısı konusunda ise çalışmalar bittiğinde rakamın açıklanacağını ifade etti.

Çubukçu, MEB ile UNİCEF tarafından ortaklaşa yürütülecek olan "Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Hibe Programı"nın tanıtım toplantısına katıldı. Kaynak yetersizliği, ilgisizlik ve toplumda konunun öneminin yeterli derecede anlaşılamamasından dolayı projenin istenilen noktaya gelmediğini dile getiren Çubukçu, projenin okullaşma oranının yüzde 51 olduğunu, 32 ilde başladığını ve 15 bin 356 kadrolu ve sözleşmeli okul öncesi öğretmen alındığını kaydetti.

HEDEF DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR

Toplam bütçenin 16,27 milyon Euro olduğunu anlatan Çubukçu, amacın "Okul öncesi eğitimin geliştirilmesi için Avrupa Birliği uygulamaları ile uyumlu ve kapsamlı stratejilerin ortaya konmasını ve uygulamasını desteklemek ve okul öncesi eğitim hizmetini yaygınlaştırmanın olanaklarını artırmak için kurumsal bir çerçeve oluşturmak." şeklinde özetledi.

Hedef kitlenin özellikle kırsal kesimde ve kentsel gecekondu bölgelerinde yaşayan 36-72 ay arası çocuklar ve aileleri, okul öncesi eğitim hizmetlerine yönelik iş arayan işsiz kadınlar, okul öncesi eğitim ve toplum temelli gündüz bakım hizmeti sunan okul müdürleri, öğretmenler, eğitimciler ve diğer personel olduğunu dile getiren Çubukçu, projenin sonuçlarını ise şöyle açıkladı: "Toplum temelli gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitim konusunda MEB kurumlarının Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü kapasite ve programlarının geliştirilerek 10 ilde pilotlanması. Kaliteli toplum temelli gündüz çocuk bakım ve okul öncesi eğitim hizmet modellerinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması. Çocuklarını okul öncesine ve ilköğretime zamanında kayıt ettirmeyi isteyen ailelerin sayısının artırılması. 16 pilot ildeki ilköğretim okulları bünyesindeki okul öncesi eğitim sınıfları ve devlet okul öncesi okullarına ekipman, eğitim materyali ve mobilya sağlanması. Ortaklaşa hazırlanarak önerilecek hibe projeleri yoluyla yerel kamu kurumları, belediyeler, STK'lar ve özel sektör kuruluşlarının ortak çalışmasını hedefleyen teklif çağrısı yoluyla bir hibe programının hazırlanması ve uygulanması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber