Karbonmonoksit zehirlenmesine dikkat!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan uyarılara rağmen alınması gereken tedbirlerin önemsenmemesi nedeniyle her yıl onlarca kişi şofben veya sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirleniyor.

- Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşıyor.

Uyarılara rağmen alınması gereken tedbirlerin önemsenmemesi nedeniyle her yıl onlarca kişi karbonmonoksit gazından zehirleniyor ve hayatını kaybediyor. İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Vakkas Benli, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olan karbonmonoksitin vücuda solunum yoluyla girip doğrudan kana geçtiğini, oksijen alımını engelleyerek zehirlenmeye ve ölüme neden olduğuna dikkat çekti.

Özellikle solunum ve kalp rahatsızlığı olanlar, bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlıların bu gazdan en fazla etkilenen kişiler olduğu uyarısında bulunan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Benli, ''İzmir'de 190'ı soba, 20'si tüpgaz, 2'si doğal gaz, 72'si diğer zehirlenmeler olmak üzere toplam 283 kişi zehirlendi. Sağlık kurumlarına başvuru sonucundaki zehirlenmelerde yaşanan ölüm sayısı ise 4 oldu'' diye konuştu.

ŞOFBEN BANYO DIŞINDA BİR YERE KURULMALI

Zehirlenme sayılarının sağlık kurumlarına başvuran kişilerden oluştuğunu, bu kurumlara başvurmayan zehirlenme vakaları da olduğunu hatırlatan Benli, tek başına yaşayan yaşlılar ile soba yakan ailelerin aynı odada uyuyan bireylerinin daha çok zehirlendiğini, şofben kaynaklı zehirlenmelerin ise gençlerde daha fazla görüldüğünü ifade etti. Sağlık Bakanlığının, şofbenin banyo dışında bir yere kurulması yönünde yönetmeliği olduğunu, bu sayede şofben zehirlenmelerinin yok denecek kadar azalacağını vurgulayan Benli şöyle konuştu:

''Birkaç dakikalık önlemle hayat kurtarmak mümkün. Şofben zehirlenmelerinin önüne geçmek için şofbenlerin banyo dışında bir yere kurulması lazım. Bacanın iyi çekip çekmediğini, şofbenle baca arasındaki bağlantıda sorun olup olmadığı ya da uyumadan önce sobanın sönmesi gerektiği gibi şeyler birkaç dakikada yapılabilecek şeyler. Ancak bunlar yapılmadığı için ölümler devam ediyor.''

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Benli, soba ve baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için kullanılan yakıtın standartlara uygun olması, özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda mümkün olduğu kadar sobanın yakılmaması, gece uyumadan önce mutlaka soba ve gazlı sobaların tam olarak söndürülmesi, yanan sobanın bulunduğu yerin mutlaka havalandırılması, bacaların yılda en az bir kere temizletilmesi gerektiğini söyledi. Benli, şofben kaynaklı zehirlenmelerin önlenmesi için ise en büyük etkenin şofbenin banyo yerine balkona veya başka havadar bir yere kurulması, evde tek başına olan kişinin banyo kapısını ve penceresini aralık bırakması, ailenin olduğu zaman ise bireylerin banyodaki kişiyi arada bir kontrol etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber