Devlet dağıttığı kömürü açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2010 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ), Bakanlar Kurulu kararı gereği 2003-2008 yılları arasında 7 milyon 390 bin 665 ton kömür dağıttı, bunun 667 bin 789'u özel sektörden alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TKİ Genel Müdürlüğünün, Bakanlar Kurulu karağı gereği yaptığı kömür dağıtımı nedeniyle görev zararının oluşmadığını bildirdi.

Bakan Yıldız, MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, TKİ Genel Müdürlüğü bünyesindeki sahalarda, 2 milyar 567 milyon 754 bin ton kömür rezervi bulunduğunu bildirdi.

Yıldız, TKİ Genel Müdürlüğü sahalarındaki kömürlerin yüzde 34'ünün bin-2 bin k.kcal/kg, yüzde 47'sinin 2 bin-3 bin k.kcal/kg, yüzde 19'unun ise 3 bin-4 bin k.kcal/kg aralığında olduğunu ifade etti.

TKİ Genel Müdürlüğünün, genellikle her yılın ilk ayında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararını takiben 81 valilikten, ihtiyaç duydukları kömür miktarı ve fakir aile sayısını istediğini belirten Yıldız, daha sonra kararname gereği valilikler ile TKİ arasında protokol imzalandığını anımsattı.

-''TAMAMININ, TKİ'CE KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL''-

Yılın ilk yarısına kadar tamamlanabilen protokollerin yürürlüğe girmesinden sonra sevkıyatlara başlandığına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu aşamada TKİ'nce kömür dağıtım planlaması yapılmış ve protokolleri imzalanmış olmasına rağmen, önemli sayıdaki il ve ilçelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, depolanacak yer olmaması, il ve ilçedeki nakliye ihalesinin yapılmaması ve değişik nedenlerle kömürlerin ağustos, eylül aylarından sonra gönderilmesini talep etmektedir. Dolayısıyla kömür sevkıyatlarına yoğun olarak temmuz-ağustostan itibaren başlanabilmekte, Bakanlar Kurulunca 1 yıl süre zarfıyla TKİ'ye verilen görev, 4-5 ay gibi bir süre içinde tamamlanmaya çalışılmaktadır.

Diğer taraftan, kömüre yoğun talebin olduğu ağustos-aralık döneminde, TKİ'nce üretilen ısınma nitelikli kömürlerin bir bölümü, Bakanlar Kurulu kararı gereğince ihtiyaç sahibi ailelere gönderilirken, bir kısmı resmi kurumlara ve piyasada dengeleri koruyabilmek, ithal kömüre alternatif olarak alım gücü olan orta gelir grubundaki vatandaşlarımıza yerli kömür seçeneğini sunabilmek, bayiler ile yapılmış sözleşmeler gereği piyasaya verilmektedir. Piyasa talepleri ile dönemsel olarak çakışan Bakanlar Kurulu kararı gereği dağıtılacak kömürlerin tamamının, TKİ tarafından mevcut durumda karşılanması mümkün olmamaktadır.''

-''GÖREV ZARARI OLUŞMADI''-

Yıldız, 2008'de fakir ailelere TKİ tarafından gönderilen kömür miktarının, 1 milyon 627 bin 619 ton olduğunu, bunun karşılığında Hazineden 433 milyon 283 bin 295 lira talep edildiğini bildirdi. Yıldız, TKİ'nin, bu miktarın tamamının kuruma ait ocaklardan karşılanması halinde, rakamın 525 milyon 498 bin 187 lira olacağının hesapladığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu kararı gereği, 2003-2008 yılları arasında 7 milyon 390 bin 665 ton kömür dağıtıldığını, bunun 667 bin 789'unun özel sektörden alındığını ifade eden Yıldız, TKİ Genel Müdürlüğünün, Bakanlar Kurulu karağı gereği yaptığı kömür dağıtımı nedeniyle görev zararının oluşmadığını vurguladı. Yıldız, TKİ'nin hesaplarına göre Hazineden 2008'den 101 milyon 617 bin 16 lira alacağı bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber