Sezer'den Erdoğan'a 3 uyarı

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 06:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-Aklanmamış isimleri atamayın. Siz bu kişileri tanıyor olabilirsiniz ama ben tanımıyorum

2- Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler son dönemlerde çok gerildi; dikkat edilmesi gerekir

3- Avrupa Birliği ile yürütülecek çalışmalar için başmüzakereci bir an önce belirlenmeli

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Başbakan Tayyip Erdoğan'la iki buçuk saati bulan görüşmesinde, sadece kabine konusunu ele almadığı, üç konuda uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. AKP kulislerinde de dile getirilen bu uyarılardan birincisi atamalarla ilgili oldu.

Enerji operasyonuyla tekrar gündeme oturan yolsuzluk iddialarından duyduğu rahatsızlığı uzun uzun ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, adı yolsuzluğa bulaşmış, daha önceden mahkemelik olmuş, ya da henüz mahkemesi süren isimlerin atamaları için kendisine gelinmemesini istedi.

Devletin prensipleri

Kamu vicdanında aklanmamış isimlere kamu görevi verilmesinin doğru olmadığını belirten Sezer, 'Siz bu isimleri tanıyor olabilirsiniz, ama ben tanımıyorum. İsimleri şu ya da bu olabilir, ama devletin prensipleri vardır' diyerek devletin prensiplerine bağlı kalmadaki hassasiyetine dikkat çekti. Böylece devletin temel ilkelerine zarar verebilecek 'kadrolaşmadan' uzak durulmasını istedi.

Sezer'in bir adam daha ileri giderek 'Yolsuzlukla Mücadele Bakanlığı' kurulması önerisi yaptığı öğrenildi.

ABD ile ilişkiler

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde ikinci uyarı, Türk-Amerikan ilişkileri konusunda oldu. Son dönemde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gerildiğini belirten Cumhurbaşkanı Sezer, 'dikkat edilmesi gerekir' dedi.

AB Uyum Bakanlığı

Sezer'le Erdoğan'ın konuştuğu bir başka konu da Avrupa Birliği ile yürütülecek müzakere süreciydi.Sezer, başmüzakerecinin bir an önce belirlenmesi yönündeki önerisini Erdoğan'a iletti. Cumhurbaşkanı ayrıca 'AB Uyum Bakanlığı'nın kurulabileceğini de kaydetti. Cumhurbaşkanı Sezer'in, kabinedeki kaydırmalara karşı çıkması üzerine Başbakan Erdoğan'ın sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Atilla Koç'u atamakla yetindiği de kulislerde konuşuldu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber