Ambulans direksiyonuna kadınlar da geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kadın sağlık görevlileri de artık ambulanslarda direksiyon başına geçip hayat kurtarıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 112 acil servislerinin daha hızlı ve etkin hale getirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışma çerçevesinde, artık ambulansları ''paramedik'' denilen sağlık görevlileri kullanıyor. Güvenli sürüş tekniği eğitimi alan paramedikler, böylece vakalara hem daha güvenli hem de daha hızlı ulaşıyor.

Ankara 112 Başhekimi Dr. Savaş Erarslan, 2007'den sonra 112 acil servislerinde görev yapmaya başlayan paramedikler için bu tür kursların düzenlenmeye başlandığını belirterek, Ankara'da 75. Yıl Hipodrumu'nda her ay 20-25 kişilik gruplara güvenli sürüş eğitimi verildiğini anlattı.

Erarslan, bu eğitimler sırasında paramediklere ambulans kullanırken kazaların önlenmesine yönelik sürüş teknikleri hakkında uygulamalar yaptırıldığını söyledi.

Paramedik Eğitmen Ahmet Özkan da eğitimlerin, paramediklerin herhangi bir problem yaşamadan ambulans kullanmasına yönelik olduğunu belirtti.

Sağlık sisteminin ihtiyacı doğrultusunda ambulansların sayılarının her geçen gün arttığını, bu nedenle güvenli sürüşün daha da önem kazandığını ifade eden Özkan, eğitimler sırasında, trafikteki diğer araçlardan kaçınma ve panik anında nasıl hareket edileceğine ilişkin tekniklerin öğretildiğini kaydetti.

Yolların yağmur ve kar nedeniyle kaygan hale geldiği kış aylarında kaymanın önlenmesine yönelik de eğitimler verildiğini anlatan Özkan, araçta hasta varken lastik değiştirme konusunda da bilgiler aktarıldığını belirtti.

Paramediklerin bu eğitimleri almalarının zorunlu olduğunu ifade eden Özkan, ''Daha önce ambulansları sağlık eğitimi almamış, işi sadece araç kullanmak olan şoförler kullanırdı. Hem ambulans kullanan hem de hastaya müdahale eden personelin görev yapmasıyla artık acil servis hizmetleri daha etkin hale geldi. Bu uygulamayla ambulanslardaki personelin tümünden yararlanabiliyoruz'' dedi.

Karşılaştıkları en büyük sorunun trafik sıkışıklığı olduğunu kaydeden Özkan, ''Toplumumuzda hala ambulanslara yol verme kavramı oturmadı. En büyük sıkıntımız bu. Bir aracın üstünde tepe lambası görüldüğünde ona yol verilmesi gerektiği bilinmeli'' diye konuştu.

''Artık yollarda bayan ambulans şoförlerimiz de var. Bu yüzden sürücülerimiz daha anlayışlı ve yardımcı olmalılar'' diyen Özkan, bayan ambulans sürücülerinin toplumda olumlu karşılandığını anlattı.

Kadın ambulans şoförlerinin görevlerini başarıyla yerine getirdiklerini bildiren Paramedik Eğitmen Özkan, ''Kadınlar erkeklerden daha iyi ambulans kullanıyor. Kadın ambulans sürücüleri de tıpkı trafikteki diğer bayan sürücüler gibi daha itinalı ve özenli araç kullanıyor. Ambulans bakımında da çok titiz ve itinalılar'' şeklinde konuştu.

-''KADINLARA YAKIŞIYOR''-

7 yıldır paramedik, bir yıldır da eğitmen olarak görev yapan Yasemen Küçük de ülkenin ilk kadın ambulans şoförlerinden biri olduğunu belirterek, ''O zamanlar toplumun bakış açısı farklıydı. Bir arkadaşımızı kazada kaybettikten sonra güvenli sürüşe daha fazla önem vermeye başladık'' dedi.

Küçük, karşılaştıkları zorluklardan söz ederken de ambulansın büyük bir araç olduğunu, hem araç kullanmanın hem de hastaya müdahale etmenin zor yönleri bulunduğunu kaydetti.

3 yıllık paramedik Sevim Ekinci ise ''Bir erkek araç kullanırken ne zorluk yaşıyorsa biz de aynı zorluğu yaşıyoruz. Görev yaparken bize saygı ve takdirle yaklaşıyorlar'' diye konuştu.

6 yıllık paramedik Gülbeyaz Akın da ambulans kullanmanın kolay bir iş olmadığını, hastayı uygun ve güvenli bir şekilde taşıma görevi üstlendiklerini kaydederek, ''Hem dikkatli, hem de titiz olduğumuz için ambulans sürücülüğü bence bir bayana çok yakışıyor'' görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber