Cumhurbaşkanına '110 km' raporu

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Temmuz 2010 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur BECERİKLİ/ ANKARA

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, Gül'e bir rapor göndererek, hız sınırının 110 km'ye çıkarılmasını veto etmesini istedi

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir rapor göndererek duble yollarda hız sınırının 110 km'ye çıkarılmasına ilişkin yasanın veto edilmesini istedi. 25 Haziran'da kabul edilen yasa değişikliği ile Türkiye'de 14 bin km uzunluğunda olan duble yollarda hız sınırı saatte 110 km'ye çıkarıldı. Sınırın yükselmesinin kazaları artıracağı gerekçesiyle Gül'e rapor gönderen KTYG Genel Başkanı İhsan Memiş, "Raporda bu değişikliğin yanlışlığını anlattık. Cumhurbaşkanından beklentimiz, her yıl Türkiye'de kanserden, terörden, sigaradan ve doğal afetlerden fazla cana mal olan trafik konusunda bir hata yapılmaması" dedi. Raporda Türkiye'de sürücü eğitiminin ve yol mühendisliğinin yetersiz olduğu savunulurken, resmi rakamlara göre Türkiye'de ölümlerin yüzde 35'ine "aşırı hızın" neden olduğu, gerçekte ise bu oranın yüzde 50 olduğu ifade edildi. 8 Haziran'da Bolu- Yeniçağa'da 3 profesörün, geçen yıl Ağustos ayında Zonguldak-Alaplı'da 2 üniversite öğrencisinin hayatını kaybetmesi gibi kazalar da raporda örnek gösterildi. Raporda "Google arama motorlarında hızdan ölüm ve yaralanmalara ait 2 bin 980 kayıt var" denildi.


Gerekçeler

Köşk'e gönderilen raporda 110 km hızın yanlışlığı şöyle savunuldu:

Duble yollarda tek şeritli yolun yanına bir yol yapılıyor. Burada amaç daha yüksek hız değil, hatalı sollama kazalarını önlemek. Bu yollar yüksek hıza uygun değil.

Çok şeritli yolların mühendislik altyapısı, iç ve dışbükey eğimi, yolların çapları, tek şeritli yollar gibi. Fren mesafesi, yakın takibin tehlikesi artacak.

Hızdaki 1 km'lik artış, 3 kat risk doğuruyor. Hız sınırının yükseltilmesi, yaralanma ve ölüm oranlarını kat kat artırır.

Türkiye'de sürücü eğitimi 10 saat direksiyonla sınırlı. İmtihanda 200 metre araç süren ehliyeti alıyor. Diğer ülkelerde gündüz ve gece 100'er km sürüş eğitimi var. Direksiyon eğitimi 40 saate kadar çıkıyor.

Araçların hızları, 'hız göstergesi'ne göre değil, sürücünün eğitimi, tecrübesi, yolun durumu, aracın durumu, trafikteki diğer araç ve yayaların durumuna göre belirlenmeli. Burada ise sadece sürücülerin taleplerine göre değerlendirme yapılıyor.

Milletvekilleri trafik konusunda uzman değil. Günde 20-25 kişinin trafik kazalarına kurban verildiği bir ülkede, bu konuda karar vermeleri yanlış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber